Sari la conținut

Guvernul nu are voie să dea bani pentru „Cuminţenia Pământului”

Ministrul Finanţelor a explicat de ce la cea de a doua rectificare bugetară din acest an nu au fost alocaţi bani pentru cumpărarea „Cuminţeniei Pământului”. Nu există „temei legal”, spune Anca Dragu. Guvernul ar vrea să cumpere Cuminţenia Pământului până în iunie 2017, cu bani de la buget. Iar cei care au donat să-şi primească banii înapoi până în decembrie anul viitor, dacă vor cere în scris acest lucru. Nu e nimic oficial deocamdată, sunt propunerile trimise Parlamentului.

„Bugetul se întocmește pe baza legală existentă. Dacă nu avem un temei legal, nu putem aloca o sumă în buget, ca atare nu există o sumă alocată Ministerului Culturii. Pot fi folosiți banii din Fondul de Rezervă, dacă va exista temei legal", a declarat Anca Dragu după şedinţa de Guvern în care a fost aprobată cea de a doua rectificare bugetară din acest an, transmite Agerpres.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a explicat că pentru achiziția operei de artă se așteaptă aprobarea în Parlament a proiectului de lege referitor la „Cumințenia Pământului”. Întrebat de ce nu a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța de urgență referitoare la "Cumințenia Pământului", care a fost adoptată de Guvern pe 12 octombrie, Iolu a răspuns: „Nu a mai ajuns la Monitorul Oficial pentru că între timp au fost sesizate probleme de constituționalitate de către Consiliul Legislativ, motiv pentru care s-a hotărât să se trimită amendamente la proiectul de lege aflat în Parlament. Acele amendamente le-am detaliat, sunt practic aceleași lucruri care se aflau în ordonanța de urgență. Au fost decizii ale Curții Constituționale care s-au referit exact la această problemă - în momentul în care există în fază avansată de adoptare un proiect legislativ, nu mai poți veni cu o nouă ordonanță de urgență.”

Patru amendamente au fost trimise de la Palatul Victoria către comisiile de Buget-Finanţe şi de Cultură din Camera Deputaţilor.

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor: „Face referire Guvernul la faptul că, până la 30 iunie 2017, există posibilitatea să cumpere această operă de artă. Totodată, până la 31 decembrie 2017, există posibilitatea ca oamenii să solicite returnarea banilor.”

În acest moment, Parlamentul nu are activitate. Senatorii şi deputaţii sunt în campanie electorală peste şi e puţin probabil ca propunerile Guvernului să ajungă pe ordinea de zi.

Ciprian Nica, deputat PSD: „Ordonanța de urgență. Îmi pun semnul întrebarii de ce nu au publicat-o. Că şi-au dat seama de greşeală sau şi-a dat seama că sunt în afara legii? Parlamentul face legi cu caracter general, nu poate să dea un act normativ cu un carcater special pentru Cuminţenia Pământului.”

Guvernul insistă că publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă privind achiziţia Cuminţeniei Pământului ar fi neconstituţională, în condiţiile în care există în procedură parlamentară un proiect de lege care reglementează acelaşi lucru.

Anca Dragu, ministerul de Finanțe: „Ca atare nu exista o sumă alocată Ministerului Culturii. Pot fi folosiţi banii din Fondul de Rezervă, dacă va exista temei legal.”

 

Întrebat dacă Executivul a renunțat la cumpărarea sculpturii, având în vedere că noul termen convenit cu proprietarii operei de artă este 20 decembrie iar în prezent Parlamentul se află în campanie electorală, Liviu Iolu a spus: „S-a găsit această formulă, amânarea acestui termen, dar Parlamentul se mai întâlnește, nu cred că nu se mai întâlnește în această sesiune...”

Tot prin amendamente la proiecte de lege aflat în procedură parlamentare este reglementată şi procedura prin care cei care au donat pentru achiziția operei de artă își pot recupera banii.

Termenul de plată pentru sculptura lui Brâncuşi a fost amânat până pe 20 decembrie. Guvernul are disponibile doar 5 din cele 11 milioane de euro pe care trebuie să le achite şi nu are bază legală pentru alocarea celorlalte 6 milioane.