Harta fricii Bucureștiului. Zonele surprinzătoare unde au loc cele mai multe infracțiuni

Data actualizării: Data publicării:
bucuresti capitala obor soare trafic masini
FOTO: Shutterstock

Bucureştiul, un oraş aglomerat, murdar şi poluat. Astfel percep bucureştenii oraşul în care trăiesc, iar părerile lor au ajutat sociologii să creeze o hartă a fricii, care indică zona Primăverii drept cea mai sigură din Capitală. Este urmată de Cotroceni, Aviaţiei, Herăstrău, Băneasa, iar la polul opus se află Pantelimon, Rahova şi Ferentari. Specialiştii spun că locuitorii pun etichete anumitor zone, chiar dacă nu este mereu reflectată realitatea.

Zgomotul puternic al Bucureștiul ne oferă un indiciu despre motivele pentru care se situează printre primele locuri în topul celor mai poluate oraşe din Europa şi este considerat cel mai aglomerat oraş din lume.

Cele mai multe opinii adunate de la bucureşteni sunt negative. Peste 60% dintre ei consideră orașul foarte aglomerat. O treime dintre ei spun că este și foarte poluat iar 20% dintre locuitorii capitalei văd orașul foarte murdar.

Iată ce spun câțiva bucureșteni:

O ladă imensă de gunoi! Așa consider eu Bucureștiul, din păcate. Și noi suntem vinovați. Educația civică e undeva la pământ”

„O notă de la 1 la 10 pot să zic că este 10. Mai ales prin părțile acestea de la periferie... Sunt ft ft murdare. Întotdeauna oamenii fac o comparație cu țările pe unde călătoresc şi acolo găsesc o curățenie extraordinară și toți se miră. Dacă ne mirăm, de ce nu punem mâna cu toții să facem ceva!”

„Ne-am obișnuit să avem un oraș murdar. Nici noi nu suntem exact cum trebuie să fim. Aruncăm pe jos mizerii.”

Părerile oamenilor au ajutat sociologii să creeze şi o hartă a fricii. Pe primele locuri se află cartierele Pantelimon, Rahova şi Ferentari. La polul opus, cele mai sigure zone, în opinia bucureştenilor, sunt cartierul Primăverii, Cotroceni, Aviaţiei şi Băneasa, așa cum reiese din studiul  „București. O geografie mentală”, de Cristian Ciobanu.

Cele mai „înfricoșătoare” cartiere sunt cele mai sărace. Cu toate că numărul infracțiunilor este mult mai mic decât infracțiunile din Primăverii, 1 mai sau Aviației, pentru simplul motiv că infracțiunile se întâmplă acolo unde sunt bani. Însă, mentalul colectiv vine și tratează cu etichete sociale anumite zone în funcție de categoria socială care locuiește acolo, sau care este percepută ca locuind acolo”, afirmă Gelu Duminică, sociolog.

Specialiştii susţin că este mult mai ușor pentru autorităţi să delimiteze zone de risc pentru a avea mai mult control asupra infracţiunilor.

Sunt anumite zone deboucheur, zone în care lumea știe că este o anumită infracționalitate, mult mai ușor controlabile de instituțiile de forță și tocmai de aceea sunt oarecum „tolerate" anumite grupări criminale în acea zona. Nu e o chestiune pe care doar poliția din București o face, ci peste tot în lume, tocmai de aceea peste tot avem cartiere rău famate, însă ele sunt destul de bine controlate”, afirmă Gelu Duminică, sociolog.

Primăria Capitalei a iniţiat deja un proiect Smart City pentru Bucureşti, începând cu acest an.

Sursa: București. O geografie mentală, de Cristian Ciobanu.

Textul integral poate fi consultat AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri