Helsinki, munca şi oltenii. Zeci de români din Vâlcea lucrează în construcţii în Finlanda

Data publicării:
helsinki

Gândurile familiei Bondoc se îndreaptă în fiecare zi în Finlanda, acolo unde munceşte fiul lor.

"Vorbesc pe fiecare seară cu el la telefon. Îmi spune: mamă, e destul de bine aici, ne-a dat banii la timp, oameni cumsecade, program de opt ore”.

Tânărul este atât de încântat de ce a găsit în nordul Europei, că vrea să se stabilească acolo.

"Nici nu am cuvinte să descriu, totul mi se pare schimbat faţă de România. (Cât aveţi de gând să rămâneţi în Finlanda?) Cât o merge treaba... până la adânci bătrâneţi, mă însor, fac şi eu copii. Dacă în România nu s-au găsit locuri de muncă....", povesteşte Ilie Bondoc.

În total, 60 de localnici din Berbeşti lucrează în Helsinki, unde au contracte pe durată nedeterminată, pe salarii de până la 2500 de euro. Asta înseamnă că vin acasă doar în vacanţe, iar rudele şi vecinii spun că se întorc alţi oameni.

"(Cum s-a schimbat?) Din toate punctele de vedere. Mai ordonat, mai civilizat, mai calculat”.

"Vrea să stea o perioadă mai îndelungată acolo, au de lucru minim trei ani de acum încolo, numai ce contracte au acum. E totul în regulă, vorbim în fiecare seară la telefon”.

Primăria din Berbeşti, care intermediază contractele de muncă pentru Finlanda, spune că alţi câţiva zeci de bărbaţi din localitate aşteaptă să plece la muncă.

"Încet - încet au început să prindă şi ei spiritul finlandez, vorbim mai puţin şi facem treabă mai multă. I-am văzut şi acum în vacanţă când au venit... Nu au stat prin cârciumi Acum sunt foarte liniştiţi, cu familiile lor”, povesteşte primarul Vintilă Chelcea.

Bunăstarea creată de locurile de muncă din capitala Finlandei se vede şi la Berbeşti. Tot mai multe case din comună sunt reparate şi modernizate, iar în curţi au început să apară maşinile scumpe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri