Hristos a înviat! Românii sărbătoresc Învierea Domnului

Data actualizării: Data publicării:
180407_LUMINA_OTOPENI_07_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Hristos a înviat! Creștinii ortodocși sărbătoresc în această noapte Învierea Domnului. Este cea mai importantă sărbătoare pentru întreaga creştinătate. În această noapte, lumina învinge întunericul, iubirea învinge moartea şi duşmănia, astăzi ne oprim pentru câteva ore, ne tragem sufletul şi ne îndreptăm către noi. Trăim momente care ne găsesc mai buni, mai liniştiţi, în mijlocul familiei, mai atenţi la semenii noştri.Milioane de români au venit la biserică pentru a primi vestea Învierii lui Iisus Hristos, pentru ca mai apoi să ia Lumina Sfântă şi să ducă vestea mai departe.

180407_LUMINA_OTOPENI_07_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Milioane de români au umplut catedralele, bisericile şi mănăstirile din întreaga ţară. Oamenii au asistat emoţionaţi la slujbă, iar la miezul nopţii au spus într-un singur glas „Hristos A Înviat!”. Apoi, preoţii au împărţit Lumina Sfântă venită mai devreme de la Ierusalim, iar românii au aprins candele şi lumnânări, pentru a duce acasă taina Învierii.

Străzile Bucureştiului au fost pline. Rând pe rând, oamenii s-au îndreptat spre biserici. Cum era de aşteptat, cei mai mulţi bucureşteni au mers la Catedrala Patriarhală, unde slujba de Înviere a fost oficiată de Preafericitul Daniel.

Iar credincioşii au aşteptat, răbdători, ca preoţii să ajungă şi în dreptul lor pentru a lua Lumina Sfântă, adusă tocmai de la Ierusalim.

Sute de credincioşi au mers şi la Biserica Sfântul Gheoghe Nou. Cei mici au fost fascinaţi de slujba de Înviere. Pentru părinţii lor, slujba de Înviere a fost prilej de rugăciune.

În jur de trei ore a durat slujba de Înviere, iar la final preoţii au împărţit Sfintele Paşti, adică pâine sfinţită, stropită cu vin şi agheasmă.

Citiți și

Care sunt cele mai frumoase urări de Paște pe care le poți trimite prietenilor

Programul mall-urilor și supermarketurilor de Paște 2018

Milioane de români din întreaga ţară au luat Lumină şi au ascultat predicile preoţilor despre învierea Mântuitorului. Cei mai evlavioşi dintre ei vor sta la biserică până dimineaţă, ca să asculte întreaga slujbă şi să sfinţească bucatele pregtite pentru Paşte.

Biserica Mântuleasa din centrul Craiovei a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi ce au venit la slujba de Înviere. Lumina Sfântă a ajuns aproape de miezul nopţii, iar preoţii au împărţit-o credincioşilor.

În Constanța, conform obiceiului din ultimii ani, Lumina a fost adusă de pe mare. Vântul a creat însă probleme, iar nava nu a putut să acosteze pe plajă, așa cum era planificat. În cele din urmă, a ajuns în Portul Tomis.

Oamenii, în frunte cu IPS Teodosie au plecat apoi în procesiune pe faleza Cazinoului.

Slujba de Înviere s-a ţinut şi în Piaţa Sfatului din Braşov. Aici, preoţii bisericii "Adormirea Maicii Domnului" au vorbit despre semnificaţia sărbătorii pascale pentru creştini.

Oamenii au primit cu bucurie vestea învierii lui Hristos şi au luat lumina sfântă.

Împreună cu duminica, sărbătoarea săptămânală a creştinilor, Paştele a fost sărbătorit încă din epoca apostolică.

Paşte vine din ebraicul pesah - trecere. Paştele evreilor marca trecerea poporului ales prin Marea Roşie, din robia Egiptului în pâmântul făgaduinţei, Canaan. Paştele creştinilor este, în primul rând, sărbatoarea Învierii Domnului.

Sărbătoarea Paştelui este considerată sărbătoarea bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul "Hristos a înviat!", la care se răspunde cu "Adevărat a înviat!".

Citiți și: Digi24 aduce în casele românilor spiritul sărbătorilor pascale prin producţii speciale | Program live pe parcursul întregii nopţi de Înviere

Slujba de Înviere începe în jurul orei 23.00, în interiorul lăcaşurilor de cult. Învierea Mântuitorului este proclamată în afara bisericii pentru că ea îi priveşte pe toţi oamenii - credincioşi sau necredincioşi. La miezul nopţii, preotul iese din biserică având lumânarea aprinsă şi îi îndeamnă pe cei prezenţi: "Veniţi de luaţi Lumină!". În multe locuri, Lumina este împărţită credincioşilor împreună cu bucăţele de pâine stropite cu vin, denumite Paşte. După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul avându-l în frunte pe preot, dascăl şi cântăreţi înconjoară biserica de trei ori, cântând "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le". Apoi, se intră din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până în jurul orei 03.00 dimineaţa.

Credincioşii care au postit în toate cele şapte săptămâni se pot împărtăşi în Noaptea de Înviere. După slujbă, este tradiţia ca preotul să dezlege bucatele pe care le aduc credincioşii la biserică - ouă vopsite, cozonac, pască sau friptură - şi să le sfinţească, astfel că prima masă "de dulce" se ia în biserică.

Una dintre tradiţiile străvechi de Paşte o reprezintă ouăle vopsite. Prezenţa în creştinism a ouălor roşii este una simbolică şi reprezintă o altă mărturie clară a vechimii acestui mare praznic. În multe dintre mormintele vechi ale creştinilor au fost descoperite şi coji de ouă şi se pare că acest aliment nu lipsea de la agapele ce se făceau în acele vremuri. În antichitate, în special la egipteni, oul era simbol al lumii şi al eternităţii, din moment ce forma lui pare a fi una perfectă şi fără început.

Citiți și: Tradiţii pentru Noaptea de Înviere. Când se serveşte prima "masă de dulce"

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri