Iarnă atipică. De la minus 20 de grade în 18 ianuarie 1963, la 16 grade în 18 ianuarie 2014 

Data publicării:
Iarna ceata munte zapada meteo vremea-Mediafax Foto-Thomas Dan-1

Meteorologul Meda Andrei a explicat la Digi24 că masa de aer rece va cuprinde mare parte din România, iar temperaturile revin la normalul perioadei.

Astfel, la mijlocul săptămânii viitoare vor fi minus 6 grade ziua, în Moldova, iar noaptea până la minus 10 grade.

Iarna cuprinde întâi Moldova, apoi Maramureşul şi Transilvania.

În zilele următoare se înmulţesc ploile, în Europa activitatea ciclonică se intensifică, se activează şi zona Mării Mediterane care va aduce ploi în România.

Nu sunt aşteptate cantităţi foarte mari de apă, a spus meteorologul, care a adăugat însă că ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, întâi la munte, apoi în Moldova şi centrul ţării.

Meteorologul a făcut o comparaţie între diferenţa de temperatură înregistrată în această perioadă şi cea din perioada similară de acum 50 de ani.

„Până în acest moment am avut parte de o iarnă atipică. Am avut multe recorduri zilnice de temperatură, s-au înregistrat, de exemplu, 17 grade la Lugoj, 12 la Păltiniş. Au fost mult mai ridicate decât cele normale perioadei. În 18 ianuarie 1963, la Cluj - Napoca şi Miercurea - Ciuc s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură maximă din luna ianuarie, minus 20 de grade. La Vârful Omu, în 18 ianuarie 1964 au fost minus 32 de grade, cea mai mică temperatură minimă înregistrată la această staţie în luna ianuarie, de când se fac măsurători”, a spus Meda Andrei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri