Iarna blândă ţine cu românii. Scumpirea utilităţilor nu a dus la o creştere prea mare a facturilor

Data publicării:
apartament calorifer

Mai bine de o cincime din banii câştigaţi într-o lună de soţii Roşu sunt pentru plata facturilor. Gazele costă 168 de lei, curentul 233 lei, taxele 163 de lei, cablul şi internetul - 76 de lei. În total - 640 de lei.

La acestea se adaugă alţi aproape 130 de lei cheltuieli cu telefoanele mobile. După ce plăteşte facturile, familia Roşu rămâne cu puţin peste 2.500 de lei, bani din care trebuie să achite rata la bancă şi mâncarea pentru părinţi şi cei trei copii.

„Este foarte mult. Ţinând cont de salariul minim pe economie, exagerat de mult. Încercăm să ne descurcăm. Bineînţeles, reducem din alte cheltuieli”, se plânge Coca Roşu, de profesie vânzătoare.

Cei doi soţi s-ar putea vedea nevoiţi să strângă şi mai mult cureaua anul acesta. Şi astă pentru că de la 1 ianuarie s-a mărit preţul gazelor cu 1% iar leul s-a depreciat.

Totuşi, până acum, temperaturile pozitive din lunile de iarnă i-au scutit pe români de facturi prea mari. Unii au plătit în decembrie 2013 chiar mai puţin față de decembrie 2012. Asta deși preţul gazelor s-a majorat cu 9% anul trecut, iar în unele orașe gigacaloria s-a scumpit considerabil.

"A scăzut consumul pe de o parte datorită temperaturilor ridicate față de iarna trecută dar și, atenție, și datorită creșterii tarifelor”, susţine Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari.

Dacă însă va ninge, facturile ar putea exploda. Iar până la finalul anului prețul gazelor va mai crește cu până la 9 procente. Pentru familia Roșu asta înseamnă o mărire a facturii cu aproape 17 lei.

La asta se adaugă şi taxa pe stâlp impusă de Guvern tuturor companiilor, care va apărea în cheltuielile pentru telefonie şi internet.

Și convorbirile telefonice ne-ar putea costa mai mult dacă leul continuă să se deprecieze. La o factură de 30 de euro înseamnă 2 lei în plus doar în această lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri