Iaşi: Dispar repartitoarele, reapar contoarele de căldură. Debranşarea rău-platnicilor nu i-ar mai afecta pe cei care achită costurile la timp

Data publicării:
calorifer

Dispar repartitoarele de căldură, apar contoarele la uşa apartamentului. Guvernul a dat deja undă verde unui proiect care va fi implementat iniţial la Iaşi, apoi la nivel naţional. Iniţiativa aparţine primăriei Iaşi, acolo unde trei blocuri vor avea parte de o astfel de contorizare.

Contorizarea fiecărui consumator presupune o alimentare cu agent termic pe două sau mai multe coloane ale blocului amplasate pe casa scării, de la parter până la ultimul consumator. Din acestea se vor realiza racorduri individuale pentru fiecare apartament.

Avantajul este că, dincolo de faptul că oamenii vor plăti strict cât consumă, contorizarea pe orizontală prezintă şi avantajul că rău-platnicii pot fi debranşaţi de la reţea fără ca cei care sunt cu plata căldurii la zi să aibă de suferit. În plus, s-ar schimba instalaţii vechi de 30-40 de ani care s-au deteriorat, favorizând pierderile de căldură.

Ca şi în cazul proiectelor de anvelopare termică, locatarii ar putea să contribuie cu sume cuprinse între 10 şi 30% din valoarea investiţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri