Ieftiniri inegale la carburanţi

Data publicării:
ANALIZA PRET BENZINA

Am comparat preţurile din patru reţele de benzinării, în ultima zi din anul 2015 şi prima de anul acesta. Reducerea TVA - ului trebuia să aducă preţuri cu 3,2% mai mici în toate staţiile, însă companiile petroliere au făcut reduceri şi în funcţie de locul unde este amplasată benzinăria.

Cele mai mari reduceri le-au făcut ruşii de la Lukoil. Sortimentul de benzină cu preţul cel mai mic s-a ieftinit cu 17 bani, iar motorina cu 16 bani.

La polul opus, cele mai mici scăderi sunt în staţia care aparţine kazacilor de la Rompetrol. Aici, benzina costă cu 15 bani mai puţin, iar motorina cu 14.

Reţelele MOL şi OMV aveau pe 31 decembrie preţuri identice. MOL a ieftinit în prima zi carburanţii cu aceeaşi valoare: 16 bani. OMV însă, a redus preţul motorinei cu doar 15 bani, în timp ce benzina e mai ieftină cu 16 bani.

Petrom s-a poziţionat la mijlocul acestui clasament: Reducerile sunt de 16, respectiv 15 bani pentru benzină şi motorină.

„Anul trecut era 4,74 şi acum 4,59, chiar e o diferenţă. Nu e foarte mare, dar se simte. Orice sumă se simte dacă e în minus,” spune un şofer.

„Am înţeles că s-a ieftinit dar se păstrează supraacciza. Hm, destul de puţin lucru,” adaugăo doamnă.

Ieftinirea carburanţilor aduce economii destul de mici pentru şoferi. La un plin, reducerea este de aproximativ 8 lei. Ponderea taxelor şi accizelor în preţul final rămâne ridicată. 58% din preţul unui litru de carburant ajunge la bugetul statului.

„Nu prea se simte... ce să faci cu 8 lei? Mai înseamnă doi litri de benzină,” spune un şofer.

Dacă ar fi fost eliminată şi supraacciza, aşa cum se aşteptau şoferii, reducerea ar fi depăşit 60 de bani, iar la un plin de carburant economiile ar fi fost de 30 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri