Imigranţii pleacă la drum, alungaţi de frig

Data publicării:
20160116_imigranti_timis_04_INQ_Cornel_Putan_
Mai multi imigranti au fost adusi la sediul Politiei de Frontiera din localitatea Sacalaz. Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Lunga au prins un grup de 60 de barbati ce treceau ilegal frontiera din Serbia in Romania in apropierea localitatii Comlosu Mic

Iarna îi face pe migranţi să nu mai aştepte ca ţările europene să le găsească un loc în taberele de refugiaţi. Aşa că pleacă la drum şi îşi riscă viaţa ascunşi în cisterne sau, mai rău, în valize, în speranţa că la capătul periculoasei aventuri vor găsi o viaţă mai bună. În prima jumătate a lunii decembrie, poliţiştii români de frontieră au capturat deja aproape o sută de străini care au vrut să treacă ilegal prin ţară. Cu o treime mai mulţi decât toată luna trecută.

Aproape că nu trece zi fără ca vigilenţa poliţiştilor de frontieră să nu fie testată de grupurile de imigranţi. Sirieni, afgani sau irakieni nedormiţi şi înfriguraţi încearcă să traverseze România, pe drumul către ceea ce speră să fie o viaţă mai bună. La 20 de ani, Mohamad Almadani spune că a ajuns la capătul răbdării.

Mohamad Almadani, refugiat: „De exemplu aici, în Tabăra Oreo Castro (din Grecia – n.r.), nu există încălzitoare, nu există electricitate şi este foarte frig. Pentru copii pentru femei şi pentru toţi. Foarte frig! O să mut camera, vedeţi că au pus corturile înăuntru, într-un depozit. Noaptea se face foarte frig. Mult prea frig.”

Tânărul spune că oamenii ar face orice doar să plece de acolo. Mulţi nu mai aşteaptă programele de relocare din cauză că procedura durează prea mult.

Mohamad Almadani, refugiat: „Încearcă să treacă ilegal. Nu vor să aştepte aici. Imaginează-ţi, am avut al doilea interviu acum două luni şi încă aştept.”

Deseori, drumul refugiaţilor trece prin România. 1.000 de imigranţi au fost prinşi de poliţiştii de frontieră în timp ce încercau să intre ilegal în ţară. Pentru a scăpa neobservaţi, mulţi se ascund în camioanele care intră în ţară prin Calafat sau Giurgiu. Cei mai sărmani, care nu-şi permit să plătească miile de euro pe care le cer călăuzele, trec graniţa pe jos.

Alexandra Popescu, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră: „Poliţia de Frontieră Română efectuează controale sistematice persoanelor care tranzitează frontierele, atât pe sensul de ieşire cât şi pe cel de intrare în ţară. Pentru combaterea fenomenului, Poliţia de Fontieră Română cooperează cu poliţia de frontieră a celorlalte state vecine.”

Mohamad Almadani, refugiat: „Când am ajuns aici, în Grecia, plănuia să ajung în Spania sau Olanda. Prefer să merg în Europa, indiferent ce mi s-ar întâmpla.”

România a preluat până acum peste 500 de imigranţi din taberele din Grecia şi Italia. Adică sub 10% la sută din totalul refugiaţilor pe care ne-am angajat în faţa Uniunii Europene că îi vom primi la noi în ţară în următorii doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri