IMOBILIAR. Motivele pentru care apartamentele vechi au ajuns mai scumpe decât cele noi

Data publicării:
blocuri mediafax

Reticenţa clienţilor de a mai cumpăra locuinţe noi a dus la un fenomen surprinzător pe piaţa imobiliară. În timp ce preţurile apartamentelor noi a scăzut de la an la an, în unele zone, apartamentele vechi sunt mai scumpe decât cele noi.

Astfel, în ultimii cinci ani, s-a ajuns la situaţia în care preţul apartamentelor vechi este mai mare sau egal cu cel al imobilelor noi.

Sunte mai multe motive pentru care românii preferă locuinţele vechi - ceea ce a şi ridicat preţul acestora. Unul dintre acestea este legat de zonă. De cele mai multe ori, ansamblurile rezidenţiale noi sunt construite la marginea oraşului, ceea ce presupune deplasarea cu maşina personală sau îngreunează accesul rapid spre o şcoală, o famacie, un spital, etc. Această problemă nu este întâlnită în cazul locuinţelor în blocurile vechi, aflate în oraş.

În al doilea rând, locuinţele noi presupun şi costuri suplimentare: pentru îngrijirea spaţiului verde, pentru pază sau în unele cazuri, pentru piscină.

Un alt motiv este legat de materialele de construcţie. Oamenii spun că au mai mare încredere în blocurile vechi, din beton sau cărămidă şi că nu cunosc noile materiale de pe piaţă şi nici calitatea acestora.

Consultanţii imobiliari susţin că, atunci când vor să cumpere un imobil, oamenii sunt interesaţi de preţul total, nu de cel pe metrul pătrat. Potrivit consultanţilor, preţul pe metrul pătrat face diferenţa, iar locuinţele noi sunt mai scumpe întrucât sunt şi mai mari şi au şi alte dotări, ceea ce ridică preţul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri