Sari la conținut

Impozit pe alocația de 42 de lei a copiilor. Reacția ANAF Alba

Actualizare 11.20. Purtătorul de cuvânt al ANAF Alba a declarat la Digi24 că este vorba de decizii de impunere anuale pentru stabilirea contribuției CAS, aferente anului 2012, nu despre somații. În plus, Iulia Mireșteanu a spus că au fost impozitate veniturile din conturile bancare în care au intrat și alocațiile, dar că programul informatic nu are introduse excepții cu privire la ce nu poate fi impozitat.

Hârtia trimisă de Fisc spre familiile copiilor din Argeş arată că fiecare minor vizat trebuie să dea înapoi 39 din cei 42 de lei pe care i-a luat ca alocaţie. Asta cu explicaţia că şi alocaţia copilului este un venit şi, la fel ca salariaţii, minorii trebuie să plătească aceste contribuţii la asigurările de sănătate.

Doar o eroare informatică, spun cei de la Fisc, în condiţiile în care legea arată că minorii sunt înscrişi gratuit în sistemul de asigurări de sănătate din România.

Un exemplu vine de la Curtea de Argeş, unde familiile a mii de copii, parte din ei cu handicap, au primit aceste înştiinţări de plată.

Conform calculelor făcute de cei de la Finanţe, un copil ar trebui să plătească pe an 450 de lei, adică peste 90 la sută din alocaţia de 42 de lei pe lună, adică 504 pe an.