În căutare de căldură ieftină: Constănțenii se debranșează, brașovenii vor înapoi în rețeaua centralizată

Data publicării:
apometre

Costul prea mare al gigacaloriei i-a determinat pe mulţi constănţeni să se debranşeze de la sistemul centralizat de încăzire.

„În momentul de față pare mai rentabil gazul în Constanța, față de încălzirea centrală, în timp ce în majoritatea localităților din țară nu este mai rentabil. Costă mai mult încălzirea cu gaz decât încălzirea centralizată”, explică Marcel Dragu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa.

La imobil costul lucrărilor de debranșare este de 450 de lei, la un apartament - 491 lei”, spune Liviu Popa, director de producţie al RADET Constanţa.

Termenul limită până la care se mai primesc dosare este 10 septembrie.

Consumatorii din Iaşi plătesc 265 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată. În ultimii cinci ani, 8.000 de familii s-au debranşat.

„Sunt asociații care sunt formate din 576 de apartamente și efectiv mai sunt.. mai avea, cel puțin la începutul verii, 70 de apartamente branșate la sistemul centralizat de încălzire”, spune Dumitru Bucur, președintele Asociațiilor de Proprietari din Iași.

Pe de altă parte, la Braşov, frigul din ultimele zile i-a pus în dilemă pe mulţi locatari. Oamenii vor să se rebranşeze la reţeaua centralizată de termoficare, mai ales că societatea administrată de Consiliul Local a investit câteva milioane de lei în refacerea reţelelor, iar facturile au scăzut simţitor. 

"Toate investițiile pe care le facem acum pentru cei care se rebranșează oferă posibilitatea fiecărui consumator să își regleze consumul, să poată să oprească (încălzirea, n.r.) dacă nu dorește”, spune Adrian Dinulescu, președintele Tetkron, compania locală care se ocupă de furnizarea agentului termic.

12.000 de locuinţe din Braşov au încălzire în sistem centralizat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri