În loc să ajungă la polițiștii care își riscă viața, bonusurile ajung la șefi sau la secretarele ori șoferii lor

Data actualizării: Data publicării:
politisti inquam

Bonusurile de excelenţă în poliţie se acordă preferenţial, acuză sindicaliştii din sistem. Teoretic, ar trebuie să ajungă la agenţii care îşi riscă viaţa în stradă, dar în realitate se duc la cei care stau în birouri. Ca soluţie extremă poliţiştii cer ca acest bonus să nu se mai acorde deloc şi banii să fie folosiţi pentru investiţii în echipamente, spre exemplu. Ministerul de Interne neagă toate acuzaţiile.

Aproape 80% dintr-un bonus oferit de Ministerul de Interne pentru fapte de curaj se duce într-o direcţie total greşită, spun poliţiştii.

Dumitru Coarnă, lider de sindicat: Salariul pentru lucrări de excepţie. Este prevăzut în lege în sintagma „lucrări de excepţie şi misiuni speciale”. În timp şi spaţiu şi-a pierdut sensul juridic şi a fost transformat de cele mai multe ori într-un bonus pentru şoferi, secretare, pentru cei aflaţi în jurul sau în legătură cu şeful.

În cazul unui şef din poliţie poate ajunge şi la 4 mii de lei pe lună.

Iulian Surugiu, lider de sindicat: Beneficiază de nişte bani pe care nu îi merită! Dacă cineva o să facă o cercetare asupra notelor de fundamentare în baza cărora se acordă aceste salarii o să vedem că în multe cazuri sunt comandanţi contestaţi de propriii lucrători dar ei beneficiază, 6 luni comandantul, 6 luni adjunctul.

Unul dintre cei care primesc astfel de bonuri refuză să comenteze situaţia.

Rolnic Cătălin, adj. IPJ Satu Mare: Nu sunt ordonator de credit, singurul ordonator de credit este inspectorul-șef. Să nu mi-o luați în nume de rău, ordonator de credit este inspectorul-șef.

Dumitru Coarnă, lider de sindicat: Lucrare de excepție înseamnă să faci altceva decât ai în fișa postului. Să ai, de exemplu, o intervenție la un incendiu și salvezi trei vieți sau o viață, să ai o captură pistoale mitralieră, droguri sau muniție. La MAI, 40% din efective primesc salariul pentru lucrări de excepție, iar la IPJ Călărași de exemplu primesc 1%.

Oficialii Ministerului de Interne resping acuzaţiile şi spun că de cele mai multe ori misiunile Poliţiei în raport cu Uniunea Europeană sunt îndeplinite de poliţiştii din aparatul central.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri