Sari la conținut

În martie va fi a doua scumpire la căldură, în București, din ultimii patru ani

De la 1 ianuarie, preţul gigacaloriei a crescut de la 341 la 359 de lei. Scumpirea vine după ce Electrocentrale Bucureşti, compania care produce agentul termic, a mărit costurile cu 10,2 la sută. Primarul general Sorin Oprescu acuză societatea că nu a anunţat din timp această scumpire.

Aşa că sumele alocate în bugetul Capitalei subvenţionării preţului gigacaloriei pentru toată iarna vor ajunge doar pentru lunile ianuarie şi februarie.

„Maniera în care se face această scumpire de costuri a gigacaloriei este deosebit de tâmpită, în sensul că se anunţă pe uşile din spate, în spatele uşilor închise pentru ca de la 1 ianuarie să-ţi aşeze sula în coaste”, a spus Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.

În primele două luni ale anului, preţul plătit de populaţie rămâne de 170 de lei pentru o gigacalorie.

Restul acoperim în continuare şi încercăm să facem efortul, Dumnezeu ştie cum, să încercăm să facem eforul ca 1.400.000 de abonați să nu sufere de lipsă de căldură”, a adăugat Sorin Oprescu.

Din martie, însă, bucureştenii ar putea plăti cu 18 lei mai mult pentru fiecare gigacalorie consumată.

Pentru o garsonieră, încălzirea va costa 188 de lei în loc 170. La un apartament de 2 camere factura la încălzire ajunge de la 340 de lei la 376, în timp ce pentru o locuinţă cu 3 camere un bucureştean va plăti din martie 507 lei în loc de 459 de lei.

ELCEN spune că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei este cea care a cerut creşterea tarifelor.

„Această creştere a preţului de producţie se datorează ajustării din creşterea preţului gazelor din perioada analizată, 1 iulie 2013 - 30 iunie 2014”, a spus Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE.

Jumătate din preţul unei gigacalorii îl reprezintă costurile de producţie ale ELCEN, care se majorează acum cu 10%. Cealaltă jumătate vine din costurile de distribuţie ale RADET, care rămân, deocamdată, neschimbate. În Bucureşti, aceasta este prima scumpire a căldurii din ultimii patru ani.