Sari la conținut
News Alert

În România, productivitatea nu a ţinut pasul cu majorările salariale

Chiar şi aşa, venitul mediu a crescut în ultimii 12 ani de trei ori, deşi productivitatea doar de două ori. Un alt paradox - lefurile românilor sunt de cinci ori mai mici decât media europeană. Doar bulgarii câştigă mai puţin decât noi.

Firmele româneşti fac cu greu faţă concurenţei cu multinaţionalele, care au o productivitate de trei ori mai mare, datorită investitiţiilor pe care le fac în tehnologie. Asta în condiţiile în care firmele care au capital integral străin reprezintă doar 8% din numărul de companii din România.

Dacă un german produce 4 şuruburi pe minut, un român reuşeşte în cel mai bun să facă doar două.

Productivitatea muncii în România a crescut de la 34,7 în 2004, la 59,4 în 2015. Cu toate acestea, diferenţele salariale sunt foarte mari. Spre exemplu, salariul mediu în Germania a fost, în 2016, de 2.225 euro. Un român a câştigat 463 de euro, de trei ori mai puţin decât media europeană.

Gabriel Biriş, avocat: „Cum poţi să fii productiv ca şofer de camion când de la Constanţa la Arad tu faci 4 zile? Iar pe aceeaşi distanţă de la Amsterdam în partea cealaltă, tu faci o zi”

În plus, firmele au primit la începutul anului o lovitură financiară chiar din partea statului.

Mircea Turdean, director la o firmă românească: „Ceea ce s-a-ntâmplat din păcate în februarie, nu ne-am gândit că s-ar putea întâmpla aşa ceva, să fim obligaţi să creştem salariile la un număr mare de oameni din departamentele noastre de vânzări pentru că s-a dat o ordonanţă de Guvern. Domne, dacă produc, dacă aduc vânzări, dacă aduc plus valoare poate să crească şi la stat. Dar totul să fie pe competenţă, pe productivitate, cum am spus, şi nu pe alte criterii”.

Ionuţ Mişa, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: „Nu mai suntem cea mai ieftină piaţă de forţă de muncă. Lucrul ăsta trebuie să ne spună ceva şi să ne regândim toată strategia pentru viitor”.

Forţa de muncă din România s-a transformat mult în ultimii 10 ani. 450 de mii de locuri au dispărut din industrie. În schimb, au apărut 80.000 de posturi noi în IT. Şi în administraţia publică s-a înregistrat o creştere 200.000 de joburi.

La capitolul firme, România e la jumătate faţă de media europeană - 22 la mia de locuitori.