Soluţia pentru o lege controversată: a intrat în vigoare, dar nu se aplică

Data actualizării: Data publicării:
US Economic Slowdown Prompts Rise in Price of Staple Foods
ONTARIO, CA - APRIL 07: A consumer reaches into his refrigerator near the milk April 7, 2008 in Ontario, California. The price of milk and other staple foods has risen sharply in the last 12 months. (Photo by Chris Hondros/Getty Images)

Autorităţile române se "joacă" din nou cu actele normative. Legea risipei alimentare a intrat deja în vigoare de o zi, dar nu poate fi aplicată pentru că nu are norme. Iar situaţia se va prelungi până la finalul anului, anunţă Ministerul Agriculturii, şi îi cheamă din nou la discuţii pe reprezentanţii producătorilor şi pe cei ai marilor lanţuri de magazine. Potrivit legii promulgate anul trecut, comercianţii care nu reuşeau să vândă alimentele cu trei zile înainte de expirare erau obligaţi să le doneze asociaţiilor umanitare sau să le vândă la 3% din prețul lor.

La şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial a legii privind risipa alimentară, normele de aplicare nu au fost adoptate. Şi nici nu vor fi gata prea curând. Ministrul Agriculturii propune o amânare a termenului până la finalul anului, printr-o ordonanţă de urgenţă. Între timp, promovează un alt program adresat agricultorilor români.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Sigur sunt o serie întreagă de interpretări pe această temă. Noi avem în vedere câteva lucruri extrem de importante pe care Ministerul le gestionează şi într-un program de viitor cu execuţie zilnică şi cu rezultate pe măsură. Şi anume aceea de a realiza în primul rând producţii pentru piaţă şi m-aş referi aici şi la programul de tomate”.

Legea risipei alimentare a fost intens contestată de industria alimentară încă înainte de promulgare. Retailerii care nu reuşeau să vândă alimentele cu 3 zile înainte de expirare erau obligaţi să le doneze asociaţiilor umanitare sau să le vândă la 3% din prețul lor. Acestea aveau dreptul să le comercializeze ulterior cu 25% din preţul lor, o concurenţă neloială, aşa că au propus deja modificări.

Florin Căpăţână, reprezentantul Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale: „Aşteptăm cu nerăbdare şi răspunsul autorităţii veterinare competente care să spună care sunt acele ONG-uri care vor prelua aceste alimente, cum se vor organiza donaţiile, dacă aceste donaţii vor fi date unor asociaţii înregistrate”

Probleme apar şi în cazul produselor proaspete, cum este carnea.

Mihai Vişan, reprezentantul Romalimenta: „Dacă am un produs care are 5-6 zile termen de valabilitate şi eu, cu 3 zile înainte, trebuie să îl scot de acolo şi să îl dau degeaba, e clar că am nişte pierderi, cum este la fel de clar, cum se întâmplă de obicei, pierderile cumva ajung în costuri şi în preţul final”.

În România se aruncă la gunoi în fiecare an aproximativ 2,2 milioane de tone de alimente, în special fructe, legume și carne, potrivit datelor industriei alimentare. În prezent, alimentele aflate cu trei zile înainte de termenul de expirare sunt vândute în spaţii delimitate.

Alimentele sunt fie vândute la 50% din costul iniţial, folosite în restaurantele din hipermarket sau transformate în produse cum este, spre exemplu, sucul de portocale.

Un român aruncă anual 76 de kilograme de mâncare, mai bine de jumătate din media europeană. Legea privind risipa alimentara nu este singurul act normativ fără norme de aplicare. S-a întâmplat la fel, anul trecut, şi în cazul legii cu 50% produse româneşti în magazine. Actul normativ urmează să fie modificat în Parlament.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri