Încă o propunere în sprijinul datornicilor la bănci: convertirea în lei a creditului în valută, la cursul din momentul contractării

Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24

 

Attila Cseke este de părere că prin înjumătăţirea ratei timp de doi ani guvernul îi ajută tocmai pe cei care nu au nevoie, adică persoanele care nu au restanţe mai vechi de 90 de zile.

"Această amânare a plăţii nu ajută cea mai mare parte a consumatorilor. Nu ajută cea mai mare parte a oamenilor care se află cu credite neperformante. Nu îi ajută pe cetăţenii care, de luni de zile, sau chiar de ani de zile, nu-şi mai pot plăti rata", spune parlamentarul.

Pentru cei cu credite în valută, UDMR are o altă soluţie, pe care o susţine încă de anul trecut.

"Noi propunem posibilitatea convertirii, la cererea cetăţeanului, dar cu obligarea băncii să se conformeze, a contractului de credit în valută, într-un contract de credit în lei, la valoarea, la cursul de schimb valutar de la data contractării", a detaliat Attila Cseke.

O lege similară a fost introdusă cu doi ani în urmă în Ungaria, unde statul a obligat băncile să recalculeze ratele potrivit unui curs prestabilit. Pentru că s-au opus, bancherii au fost amendaţi de Consiliul Concurenţei.

Reprezentantul în România al unei bănci maghiare spune că nici propunerea Guvernului, dar nici iniţiativa UDMR nu au fost discutate cu specialiştii din sistemul bancar.

"Nu ştim exact ce efect va avea ideea guvernului asupra băncilor. Dar, din punctul de vedere al unei bănci, desigur, este o veste bună dacă clientul rămâne cu obligaţii de credit pe timp mai îndelungat", afirmă László Diósi, directorul general pe România al unei bănci din Ungaria.

Proiectul UDMR ar trebui să intre în dezbateri în acest an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri