Începe conversia creditelor în franci

Data publicării:
Franci elvetieni-AFP Mediafax Foto-FABRICE COFFRINI

Clienţii Volksbank cu credite în franci elveţieni au început să primească telefoane şi SMS-uri prin care sunt chemaţi la ghişeul băncii. Aici vor afla oferta de conversie în lei, valabilă până la sfârşitul lunii iulie. Noul proprietar al Volksbank, Banca Transilvania, e gata să le facă unele concesii clienţilor: le va returna comisionul de risc. In plus, e gata să reducă suma rămasă de plată cu 22,5%.

La negocieri, clienţii trebuie să insiste să primească toată reducerea într-o singură tranşă, susţin avocaţii.

Clienţii care au mers pe calea instanţei au obţinut restituirea integrală a comisionului de risc redenumit administrare cu dobânda legală, până la efectuarea restituirii, ceea ce este o soluţie bună şi mult mai favorabilă decât cea propusă de Banca Transilvania.

Împrumutul va fi convertit la cursul valutar franc-leu de la momentul semnării actului. Reducerea ratei diferă de la caz la caz.

Totuşi, potrivit calculelor Digi 24, la un credit pentru achiziţionarea unui apartament cu două camere, contractat în anul 2008 pe 25 de ani, rata lunară ar putea să scadă cu o treime.

„Există riscul ca odată ce transformă creditul în lei pe o dobândă variabilă, la un moment dat această dobândă să crească şi să piardă ceea ce au câştigat”, a avertizat Dragoş Nichifor, broker de credite.

Volksbank este banca ce a acordat cele mai multe împrumuturi în franci elveţieni, aproape 20.000. Totuşi, în total, peste 75.000 de oameni au luat împrumuturi în franci şi de la alte bănci precum BancPost, Raiffeisen sau OTP. Aceste bănci au spus că vin cu soluţii personalizate pentru fiecare client în parte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri