Bogdan Despescu a fost demis de Mihai Fifor de la șefia Poliției Române

Data actualizării: Data publicării:
161025_IGPR_Bogdan_Despescu_004_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Șeful Inspectoratului General al Poliției Române, Bogdan Despescu, a fost demis de premierul interimar Mihai Fifor. Anterior, ex-premierul Mihai Tudose a refuzat solicitarea ministrului de Interne, Carmen Dan, de a-l demite pe Despescu, în contextul scandalului polițistului acuzat de pedofilie.

161025_IGPR_Bogdan_Despescu_004_INQUAM_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

ACTUALIZARE. Guvernul României a confirmat eliberarea lui Bogdan Despescu din funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, cu rang de secretar de stat. Premierul interimar, Mihai Fifor, a semnat, totodată, decizia de împuternicire, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, cu rang de secretar de stat, a lui Alexandru-Cătălin Ioniță. Ambele decizii ale prim-ministrului interimar au fost luate la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan.

------

Anunțul oficial ar urma să fie făcut la finalul ședinței de Guvern conduse de Mihai Fifor.

Premierul interimar a declarat că situaţia generată de scandalul poliţistului acuzat de pedofilie „va fi analizată cu foarte mare atenţie”, în cursul zilei de miercuri.

Mihai Fifor a mers, marţi seară, la Ministerul Afacerilor Interne, unde a participat la şedinţa Centrului Naţional de Conducere Integrată, pentru a verifica măsurile luate în condiţiile în care 23 de judeţe sunt sub atenţionare cod galben de ninsori. La plecare, Fifor a spus că a vorbit cu Carmen Dan şi despre probleme care ţin de organizarea Ministerului Afacerilor Interne.

Întrebat dacă a vorbit cu ministrul Carmen Dan şi despre demiterea şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu, premierul interimar a răspuns: „Asta este o situaţie pe care o să o analizam cu foarte mare atenţie mâine (miercuri - n.r.) şi o să luam o decizie”.

În 9 ianuarie, după declanşarea scandalului din Poliţia Română generat de cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale, cele mai recente victime fiind doi copii, ministrul Carmen Dan i-a trimis premierului Mihai Tudose propunerea de schimbare din funcţie a şefului IGPR, Bogdan Despescu. De asemenea, ea a propus înlocuirea acestuia cu Cătălin Ioniţă. Propunerea a fost refuzată însă de Mihai Tudose, care i-a cerut lui Bogdan Despescu să îi prezinte, în termen de săptămână, un raport.

Ulterior, Mihai Tudose a acuzat-o pe Carmen Dan că l-a minţit, spunând că nu mai doreşte să mai lucreze cu ea şi că dacă va fi lăsată să îşi dea demisia o va accepta. Carmen Dan a refuzat să demisioneze, iar acest conflict a generat decizia luată luni de Comitetul Executiv al PSD, care i-a retras sprijinul politic lui Mihai Tudose, acesta demisionând din funcţia de premier.

Tot în scandalul legat de poliţistul de la Brigada Rutieră acuzat de agresiune sexuală, șeful Poliţiei Capitalei, Nicu Dragoş Orlando, a renunţat la funcţie. Adjunctul său, Marius Eugen Ştefan, şi-a dat demisia de onoare. 22 de poliţişti au fost daţi pe mâna procurorilor de şeful Poliţiei Române. Sunt bănuiţi că, de-a lungul anilor, l-au protejat pe poliţistul suspectat în 15 cazuri de abuz sexual.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri