Înşelătoria la pompă - mit sau realitate? Digi24 a făcut o investigație

Data publicării:
benzina pompa-RESIZED

În urma reclamaţiilor făcute de sute de şoferi, autorităţile au verificat pompele şi sigiliile din staţiile de benzină. Rezultatul este paradoxal: sunt abateri în toate lanţurile de benzinării, dar legea nu este încălcată.

Mulţi şoferi au tras concluzia că sunt furaţi la benzinării pentru că în rezervoarele de 50 de litri ale maşinilor, pompele arată că pun 60 de litri. Deducţia pe care o fac proprietarii autoturismelor este că la staţia de benzină litrul nu are 1.000 de mililitri, ci mai puţin.

Şefii benzinăriilor primesc frecvent reclamaţii. Inspectorii de la Metrologie spun însă că toate rezervoarele au capacitatea mai mare decât cea înscrisă în cartea tehnică a maşinii, inclusiv pentru un rezervor standard de 50 de litri.

„Dacă se forţează, pot intra 60-70 de litri. Și la Skoda, şi la Volkswagen, şi la BMW, la multe tipuri de maşini”, spune Claudian Velica, şef serviciu inspecţie BRML.

Ultimele nereguli sesizate de autorităţi sunt din octombrie anul trecut. Cele mai multe apar la pompele cu carburanţi premium din cauza aditivării. Unele furtune se uzează şi încarcă mai puţin carburant.

Echipa Digi24 a verificat împreună cu inspectorii de la metrologie câte o staţie din fiecare lanţ de benzinării prezent pe piaţa din România. La majoritatea, pompele încărcau rezervoarele cu mai puţin carburant decât arătau. Dar fără a depăşi limita legală de plus sau minus 0,5%.

Fie că răsuflau uşuraţi, fie că nu le venea să creadă că pompele lor indică valoarea corectă, şefii de benzinării riscau amenzi de până la 20.000 de lei.

În concluzie, benzinarii nu încalcă legea, chiar dacă la fiecare plin pun cu aproximativ 100 de mililitri de carburant mai puţin în rezervor, adică echivalentul cantităţii de lichid din această sticlă. Totuşi, dacă înmulţim această cantitate cu volumul total de carburant care se consumă într-un an în România, rezultă că benzinarii încasează de la populaţie contravaloarea a 12 tone de benzină şi motorină, cantitate pe care şoferii o plătesc, dar nu o consumă niciodată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri