Insolvența RADET. Gabriela Firea: Se va afla cât din datoria istorică e din pix

Data actualizării: Data publicării:
firea FB

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, dă asigurări că bucureștenii vor avea la iarnă apă caldă și căldură și că angajații RADET nu trebuie să-și facă probleme, după ce instanța a aprobat intrarea în insolvență a regiei. Mai mult, spune Gabriela Firea, procedura de reorganizare va permite și un audit al datoriei isorice a RADET, prin care se va stabili la ce sumă se ridică datoria reală și cât reprezintă penalități la penalități, care reprezintă „o datorie creată din pix”.

firea FB-2

 

„Apa caldă și căldura nu vor fi oprite sub nicio formă. Avem toate garanțiile că toți bucureștenii și instituțiile vor primi apă caldă și căldură pe sezonul rece. Angajații RADET nu trebuie să-și facă probleme. Insolvența presupune reorganizarea și analizarea fluxurilor financiare, a spus Gabriela Firea.

„Toate datoriile vor fi analizate în acest proces. Se va decide de administratorul judiciar ce parte din această datorie istorică e plătibilă și ce parte, e vorba de suma adaugată la datorii istorice, care au presupus penalități la penalități, aceste sume nu sunt cuprinse în contabilitatea primariei, nu s-a putut realiza un audit în oglindă ani de zile. Prin această metodă se va putea afla ce e în spatle acestei datorii, din ce e compusă și dacă e eligibilă”, a explicat primarul Capitalei.

Ea a arătat și cum s-a ajuns la această datorie de 3,6 miliarde de lei către ELCEN.

Această datorie istorică, mai veche de 15 ani, reprezintă penalități la penalități. Principalul a fost plătit de mult. A fost un ordin de ministru din 2010 care a creat o distanță foarte mare, 60, 45 zile între data la care RADET încasa factura și trebuia să plătească către ELCEN. Lună de lună, an de an, printr-un ordin de ministru foarte prost gândit, trebuia să plătească cu 60 de zile mai devreme ceea ce trebuia să încaseze peste două luni. Nu sunt datorii reale, ci din pix”, a spus Gabriela Firea.

Ea a mai spus că astăzi Guvernul urmează să aprobe o ordonanță de urgență care să permită primăriei să plătească în avans, într-o singură tranșă, restul de subvenție pentru RADET de anul acesta, subvenție care în mod normal se plătește lunar.

Este vorba despre 193 de milioane de euro, pe care regia urmează să-i plătească mai departe către ELCEN. Aceasta din urmă are la rândul său datorii la Romgaz și și-a cerut insolvența din cauza acestora. În cazul său, instanța va lua o decizie mâine.

În cazul insolvenței RADET, administrator judiciar va fi casa de insolvență a avocatului Gheorghe Piperea. „Consider ca RADET e pe mâini bune și se vor lua cele mai bune măsuri pentru salvarea acestei entități”, a spus Gabriela Firea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri