Învățător: Legile educației nu rezolvă în totalitate problema personalului calificat

Vali Chisoceanu Data publicării:
Copii in bancă la școală
Foto: Profimedia Images

Noile legi ale educației nu rezolvă în totalitate problema personalului din școli, dă de înțeles la podcastul Digi Context învățătorul Vasile Brașovanu.

Potrivit acestuia, doar în București vor fi scoase la concurs în următorul an școlar 2.500 de posturi de învățători și educatori.

„Ce aș sublinia eu este faptul că avem această situație în care avem cadre didactice pensionate care încă sunt la catedră sau oameni care nu au studii corespunzătoare postului, dar datorită faptului că există foarte multe posturi disponibile, dar foarte puțin personal didactic pregătit care să acceseze aceste posturi și vă dau situația pentru București, pentru anul școlar următor sunt scoase la concurs 2.500 de posturi de învățători și educatori. Sunt enorm de multe. De unde scoți peste noapte, peste vară, 2.500 de educatori și învățători calificați, bine pregătiți, care să fie în sălile de clasă? Nu ai de unde. Și atunci realitatea face ca sistemul să apeleze la acești oameni (cadre didactice pensionate sau fără calificare n.r.)”, spune Vasile Brașovanu la Digi Context.

În opinia sa, e nevoie de o perioadă de tranziție, dar și de o mai bună colaborare între autorități și universitățile care se ocupă de formarea cadrelor didactice.

„Înțeleg că oricum multe din prevederi vin odată cu anul 2027. Va exista o perioadă de tranziție, așa cum cred că, de altfel, e firesc să existe. Legea poate încuraja la a asigura un cadru în care universitățile pot să fie ceva mai receptive la ceea ce înseamnă formarea inițială și continuă a cadrelor didactice. Și o spun ca un om care este în momentul de față și face studii superioare în educație și cunosc și din acest rol ceea ce se întâmplă poate în universitate și atâta timp cât toate aceste instituții care se ocupă de formarea, pregătirea și sprijinirea oamenilor din educație nu își dau mâna și nu există un interes comun în beneficiul copiilor și nu în beneficiul neapărat a unor norme, a păstrării unor catedre și posturi. Pentru că fiecare dintre noi vrem să avem jobul asigurat. Cred că atunci lucrurile pot începe să meargă într o direcție ceva mai bună.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri