Istorie distrusă de birocrație

Data publicării:
TIMISOARA

Vorbim despre băile turceşti ridicate în secolul al XVII-lea în centrul istoric al Timișoarei şi descoperite în 2013. Băile sunt lăsate în bătaia vântului și a ploii pentru că nu a fost stabilită o firmă care să le pună în valoare. Considerate monumente istorice, băile turcești sunt protejate acum doar de o copertină.

Şi aceea ruptă. În aceste condiţii, construcţiile seculare se degradează pe zi ce trece pentru că de aproape doi ani, de când au fost scoase la lumină, nu a fost găsită încă firma care să le reabiliteze.

Primarul ridică din umeri. „Punerea în valoare nu depinde de Primărie, eu mi-aș fi dorit să fie lucrarea gata. Licitația este aproape gata, numai că unii dintre ofertanți au depus contestație”, a declarat primarul Nicolae Robu. Extrem de fragile, zidurile ridicate de otomani acum mai bine de 300 de ani se pot distruge oricând.

„Orice construcţie, odată scoasă la suprafață, sigur pierde umiditate, este supusă intemperiilor, adică plouă și o anumită degradare se produce”, a declarat Sorin Predescu director Direcția de Cultură și Patrimoniu Timiș. Reabilitarea centrului istoric al Timişoarei reprezintă o investiție de 15 milioane de euro, 80% bani europeni. Lucrările au început în 2013 și ar trebui să fie gata anul acesta.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri