Jandarmi călare la proteste. Explicațiile Jandarmeriei

Data publicării:
protest jandarmi calare 2 - florin dragusin
Foto: Florin Drăgușin

Folosirea cailor la protestele de duminică seară din Capitală a avut scopul „de a orienta masa de manifestanţi pe un singur sens de circulaţie”, pentru păstrarea unei benzi de siguranţă pentru situaţiile care ar fi impus o intervenţie rapidă a serviciilor de ambulanţă sau de pompieri, precizează Jandarmeria Română. Potrivit instituției, atunci când manifestanţii au ocupat ambele sensuri de circulaţie s-a decis ca echipele ecvestre „să se constituie într-o rezervă de intervenţie”, caii nefiind retraşi, „aşa cum s-a speculat”.

protest jandarmi calare 2 - florin dragusin
Foto: Florin Drăgușin

La manifestaţie de duminică seară din Capitală - la care au luat parte peste 20.000 de oameni - Jandarmeria a desfăşurat efective fără precedent la protestele din acest an şi, de asemenea, a fost folosit detaşementul de cavalerie. Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piața Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu, iar manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au strigat „Ruşine să vă fie!”.

Jandarmeria Română a venit cu precizări „întrucât în spaţiul public au apărut discuţii referitoare la oportunitatea şi legalitatea folosirii jandarmilor călare”.

Instituția arată că, în conformitate cu art. 29 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, personalul jandarmeriei poate folosi animalele de serviciu în misiuni, iar scopul cailor prezenţi în dispozitiv duminică seară a fost „de a orienta masa de manifestanţi pe un singur sens de circulaţie”.

Scopul prezenţei cailor în dispozitiv a fost de a orienta masa de manifestanţi pe un singur sens de circulaţie, în vederea păstrării unei benzi/culoar de siguranţă pentru situaţiile care impun o intervenţie rapidă a serviciilor de ambulanţă, a maşinilor de pompieri şi a celorlalte servicii publice de urgenţă. La un moment dat, masa de manifestanţi s-a extins pe ambele sensuri de circulaţie, moment în care s-a luat decizia ca echipele ecvestre din dispozitivul de ordine publică, să se constituie într-o rezervă de intervenţie (ei nefiind retraşi din cadrul misiunii, aşa cum s-a speculat)”, susţin reprezentanţii Jandarmeriei Române.

Ei mai spun că în niciun moment caii prezenţi la misiune nu au pus în pericol manifestanţii, caii folosiţi fiind antrenaţi în condiţii extreme de anduranţă fizică şi psihică şi obişnuiţi cu zgomote intense, cu prezenţa oamenilor sau cu substanţele incediare.

Mai mult, Jandarmeria susţine că decizia de a folosi detaşamentul de cavalerie nu a fost una singulară, aceştia fiind folosiţi pe parcursul anului 2017 la 110 misiuni de asigurare a ordinii publice, mitinguri, evenimente sportive sau activităţi cultural artistice - concerte cu un public numeros, iar pe parcursul acestor misiuni nu au fost înregistrate incidente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri