Sari la conținut

K. Iohannis, despre legea privind majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor 

 

Foto Agerpres

Klaus Iohannis a fost întrebat la TVR dacă va promulga legea care măreşte salariile cu 10%.

Pot să vă spun asta după ce primesc legea, analiza noului ministru al finanţelor şi am o discuţie cu noul premier”, a răspuns preşedintele.

Toţi bugetarii vor avea salarii mai mari cu 10 procente de la 1 decembrie, a decis în 11 noiembrie plenul Camerei Deputaţilor, care a votat o propunere a social-democraţilor.

Ministrul Muncii de atunci, Rovana Plumb, spunea că măsura de majorare cu 10% a salariilor bugetarilor a fost luată în primul rând pentru că exista nevoia de motivare în sectorul bugetar şi în al doilea rând pentru că creşterea veniturilor este posibilă.

„Vreau să vă spun cum am fundamentat această creştere. În primul rând pentru că există nevoia de motivare în sectorul bugetar, după cum bine ştiţi nu au mai existat majorări salariale încă din 2008. Primele sectoare către care ne-am îndreptat au fost sănătatea şi educaţia, urmează celălalt sector al administraţiei publice centrale şi locale pentru care am pornit de la ideea că oamenii care lucrează în acest sector trebuie să fie motivaţi pentru că ei furnizează serviciile publice şi elaborează politici publice. În momentul în care am gândit acest lucru plecând de la această fundamentare ne-am dus mai departe şi am gândit ce înseamnă o majorare a salariilor pentru 1.200.200 de bugetari care înseamnă 1.200.200 de familii. Înseamnă o creştere a puterii de cumpărare, ceea ce înseamnă o creştere a consumului, ceea ce înseamnă o creştere a producţiei şi serviciilor care se reflectă în creştere economică. S-a făcut un calcul, avem un element de orientare ca şi impact bugetar, un 0,2% PIB indicativ.

Deficitul pe anul 2016 aşa cum se fundamentează şi se conturează bugetul de stat, va ţinti un deficit care să nu fie mai mare de 3%. Vă asigur că deficitul bugetar va fi respectat şi urmărim să fie sub 3%”, a declarat Rovana Plumb.

Pe aceeași temă