Klaus Iohannis: Este foarte posibil ca la un moment dat să existe o „încurajare” pentru cei care s-au vaccinat

Data publicării:
un barbat este vaccinat la un centru mobil din afumati
Persoanele vaccinate ar putea beneficia de un acces mai facil în anumite zone, atunci când accesul la vaccin va fi disponsibil pentru toată lumea, spune președintele Iohannis Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cei care se vaccinează și înțeleg nevoia acestei campanii naționale trebuie să simtă acest lucru și prin anumite măsuri administrative, a spus marți președintele Klaus Iohannis, arătând că este foarte posibil ca la un moment dat, când dozele de vaccin vor fi disponibile pentru toată lumea, să existe și o „încurajare” pentru cei care s-au vaccinat.

Acest orizont de timp, când vor exista suficiente doze pentru toată lumea, este sfârșitul lunii mai - luna iunie, a estimat președintele.

„Încurajarea vaccinării poate să meargă până acolo unde persoanele vaccinate vor putea să beneficieze de un acces mai facil în anumite zone”, a spus Klaus Iohnannis.

Șeful statului nu a dat mai multe detalii despre ce ar putea presupune o asemenea încurajare. El a fost întrebat dacă, pentru a ajuta campania de vaccinare, este avut în vedere și un ajutor material, cum se întâmplă în cazul donării de sânge - bonuri de masă, zile libere, pentru acele categorii de oameni care nu sunt interesate în mod deosebit de vaccinare.

„Campania de vaccinare și încurajarea vaccinării se face pentru oamenii care din proprie inițiativă încă nu sunt convinși și cu siguranță ne vom adresa tuturor categoriilor sociale, însă în același timp cred că trebuie să înțeleagă toată lumea încurajarea vaccinării poate să meargă până acolo unde persoanele vaccinate vor putea să beneficieze de un acces mai facil în anumite zone și persoanele nevaccinate să beneficieze și ele de anumite măsuri”, a răspuns președintele.

„Până acum, am avut relativ puține doze de vaccin și a fost nevoie de o programare strictă și pe categorii. Într-un viitor previzibil, cam pe la sfârșitul lui mai sau în iunie, vom avea suficiente doze pentru oricine dorește să se vaccineze și atunci cu siguranță va apărea întrebarea: OK, dacă oricine se poate vaccina, atunci cei care se vaccinează, care înțeleg nevoia acestei campanii naționale trebuie să simtă acest lucru și prin anumite măsuri administrative. Deci, este foarte posibil ca la un moment dat - repet, atunci când vor fi suficient de multe doze disponibile pentru oricine - să existe o încurajare pentru cei care s-au vaccinat”, a afirmat șeful statului.

Și premierul Florin Cîțu explica de curând că atunci când este vorba despre vaccinare, nediscriminarea unor persoane înseamnă asigurarea accesului la vaccin. „Eu vreau să mă asigur că toți românii au acces la vaccin și nu există discriminare. Dacă ai avut acces la vaccin și n-ai vrut să te vaccinezi..., o să fie complicat”, declara săptămâna trecută, la Digi24, și premierul Florin Cîțu, sugerând că este o decizie ale cărei consecințe și le asumă fiecare. „Obiectivul meu eu mi l-am atins: am făcut rost de doze, avem centre de vaccinare, avem tot ce trebuie. Doar să ne vaccinăm”, a punctat premierul. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...