Sari la conținut

KPMG: Capitala ar putea rămâne fără căldură. Centralele ELCEN au nevoie de investiţii urgente

O treime din Capitală ar rămâne fără căldură în următorii doi ani, dacă RADET şi ELCEN nu fuzionează şi nu se bagă bani în trei din cele patru centrale ale oraşului.

Ambele companii sunt în insolvenţă de un an, timp în care abia s-au făcut câţiva paşi pe drumul birocratic ce presupune contopirea lor. Raportul KPMG, administratorul judiciar al Electrocentrale Bucureşti, arată că fuziunea ar permite noii companii să atragă fonduri externe pentru modernizare, lucru care este imposibil acum. Explicaţiile au fost date de Speranţa Munteanu, partener KPMG, invitata emisiunii În faţa ta.

Speranţa Munteanu, partener KPMG: În 5 ani 50% din capacitatea de producere a agentului termic pentru nevoile de termoficare centralizată ar trebui să se oprească, este chiar mai grav decât atât, 30% s-ar opri în 2 ani, adică în 2020, în cazul în care nu se fac niste retehnologizări care ar aduce aceste capacităţi la cerinţele de mediu asumate pentru astfel de producţii.

Claudiu Pândaru: Despre ce investiţii e vorba?

Speranţa Munteanu, partener KPMG: Practic, cu excepţia Centralei Vest, toate celelalte trei centrale care sunt în proprietatea ELCEN trebuie să sufere nişte reconformări tehnologice care să le facă acceptabile şi ele să fie atât prietenoase cu mediul, cât şi eficiente în costul cu care livrează agent termic şi livrează curent electric.

FOTO: Agerpres

Pe aceeași temă