La 100 de ani a urcat la manșă și a desenat tricolorul la 1 Decembrie, pe cerul Capitalei

Data actualizării: Data publicării:
pilot1

S-a născut în iarna în care s-a născut și România Mare, iar la 100 de ani de România a trasat pe cerul Bucureștiului culorile drapelului național. General Ion Dobran, ultimul as al aviației de vânătoare din Al Doilea Război Mondial împlineşte peste două luni 100 de ani, dar asta nu l-a oprit să fie, de Ziua Naţională, la manșa unui avion care a zburat deasupra Arcului de Triumf.

100 de ani fără două luni! Un om cât o ţară. De sărbătoarea Centenarului, generalul Ion Dobran s-a întors la marea sa dragoste. Împreună cu Iacării Acrobaţi, generalul a zburat la parada de Ziua Naţională.

Generalul a terminat școala militară de ofițeri de aviație cu puțin timp înainte ca România să intre în ce de-Al Doilea Război Mondial şi a luptat până în ultima zi a războiului: 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene şi 11 avioane inamice doborâte.

În urmă cu opt ani, generalul i-a strâns mâna pilotului american pe care, în 1944, l-a doborât în România.

General Ion Dobran: Sunt fericit să îl văd în ochi pe cel pe care l-am înfruntat atunci şi sunt fericit că a rămas în viaţă.

Pilotul american: Nu i-am văzut niciodată chipul, era în spatele meu. Generalul era un trăgător excelent şi sunt încântat că a ochit avionul şi nu pilotul.

La 100 de ani de viaţă, la 100 de ani de România, ultimul vânător al aviației regale române a colorat cerul Capitalei în culorile drapelului naţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri