La noi cu hidrobicicleta, în Ungaria cu vaporul. La 50 de kilometri de România există un port turistic

Data publicării:
hidrobicicleta

Proiectul depus de Administrația Bazinala de Apa Crișuri Bihor în 2007 presupunea transformarea Crișului Repede în canal navigabil și amenajarea unor pontoane pentru ambarcațiunile de mici dimensiuni. În lipsa unei finanțări consistente, au fost făcute doar lucrări de mentenanță pe o distanță de 23 de kilometri.

Lucrari de întreținere a malurilor, albiilor și de ecologizare a zonei,” spune Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri Bihor.

În prezent în Oradea, localnicii și turiștii pot opta doar pentru o plimbare cu hidrobicicleta pe Crişul repede: 20 de minute costă 10 lei.

În schimb, în localitatea maghiara Bekeș, aflata la 50 de kilometri de România, autoritățile au accesat fonduri europene în 2006 și au construit un port la marginea orașului, cu 72 de locuri și autorizație pentru 4 vapoare mari.

Investiția se ridică la suma de 400.000.000 de forinți (6.000.000 de lei), din care noi am asigurat doar 5 %., restul au fost primiți în urma proiectului european. Cu siguranță a crescut numărul turiștilor, tot mai mulți își parchează aici bărcile de pescuit sau cele sport,” declară Tibor Kalman, viceprimarul orașului Bekeş.

Portul a fost construit la întâlnirea Crișului Alb cu Crișul Negru, pe teritoriul Ungariei. La 26 de kilometri distanță, cele două râuri se unesc și cu Crișul Repede, care pe partea românească traversează orașul Oradea. Pasionații pot ajunge cu vaporașele până la Budapesta sau la Belgrad, unde Crișurile se varsă mai întâi în Tisa, apoi în Dunare.

Turiștii care ajung în portul Bekeș au la dispoziție 20 de ambarcațiuni de diferite dimensiuni, cu sau fără motor. Acestea pot fi închiriate pe zi sau pe lună, fie pentru pescuit fie pentru diferite sporturi.

Foarte căutate sunt bărcile pentru kaiac-canoe, care pot fi închiriate cu 50 de lei pe zi. Cei care le folosesc doar două-trei ore scot din buzunar 15 lei.

Avem și bărci mai mari cu care se poate pleca pe o distanță mai mare, avem și o bicicletă de apă pentru distracție, avem și bărci cu motor dar acestea pleacă de la țărm doar cu însoțitor,” spune Mihaly Braun, administratorul portului din Bekeș.

La doar câțiva metri distanță există o tabără de vară pentru tineri. Anual peste 2.000 de vizitatori ajung la portul din orașul maghiar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri