Lege adoptată: Hărțuirea sexuală și cea psihologică, în public sau în privat, pedepsite cu amendă

Data publicării:
femeie hartuita shutterstock_212822128
Foto: Shutterstock

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat marţi, cu 214 voturi „pentru”, opt voturi „împotrivă” şi zece abţineri, un proiect de lege pentru modificarea legii 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, care prevede că hărţuirea psihologică şi hărţuirea stradală se pedepsesc cu amendă contravenţională cuprinsă între 3.000 şi 10.000 de lei.

femeie hartuita shutterstock_212822128
Foto: Shutterstock

Astfel, după alineatul 1 al articolului 6 din acuala lege 202/2002 s-a adăugat următoarea prevede: „Se interzic comportamentele de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică atât în public, cât şi în privat”.

Printre altele, discriminarea pe bază de sex sau prin utilizarea de către angajator a unor practici care dezavantajează persoanele de un anumit sex, în legătură cu relaţiile de muncă, discriminarea pe bază de maternitate a femeilor gravide sau care alăptează şi hărţuirea sexuală se pedepsesc cu amendă contravenţională cuprinsă între 3.000 şi 10.000 de lei.

În forma iniţială adoptată de Senat, amenda contravenţională era cuprinsă între 3.000 şi 100.000 de lei.

O altă modificare arată că aceste contravenţii pot fi constatate de Ministerul de Interne, prin Poliţia Română, Jandarmerie, Poliţia Locală şi Poliţia de Frontieră.

„Sper ca aceste lucruri să se schimbe odată cu intrarea în vigoare a acestei legi. Zi de zi, femeile din România sunt agresate şi umilite prin hărţuire – sub toate formele sale – inclusiv în şcoli şi universităţi, la locul de muncă, pe stradă, în transportul în comun şi în instituţii publice. De cele mai multe ori, hărţuitorii nu se opresc doar la abuzuri verbale sau gesturi. Hărţuirea nesancţionată poate duce la forme grave de violenţă, iar acest lucru nu mai poate fi tolerat”, a susţinut Oana Bîzgan.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputatul neafiliat Oana Bîzgan şi a fost susţinut de toate grupurile parlamentare.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri