Lege greu de aplicat. Doar 21 de șoferi au fost amendați în primele 3 luni ale acestui an

Data publicării:
politist

Bună în teorie, inutilă de fapt, legea care pedepseşte şoferii care fumează în maşina de serviciu se dovedeşte pierdere de timp pentru parlamentarii care au discutat-o şi votat-o. Sancţiunile sunt puţine, pentru că nu pot fi date decât dacă poliţistul vede cu ochii lui că cel de la volan greşeşte. Aşa că anul trecut s-au dat în medie două penalizări pe zi pentru această contravenţie.

- E maşină de firmă aceasta?

- Da!

- Şi ştiţi că nu aveţi voie să fumaţi în ea?

-Ştiţi care sunt sancţiunile?

- .... Ştiu şi mi le asum!

Împinşi de viciu, şoferii profită că fumatul în maşina de serviciu este amendat foarte rar, doar când un poliţist constată ilegalitatea. Numai că şi agenţii încalcă legea. Un exemplu... la Craiova.

- Şi fumatul în maşina de serviciu?

- Sunaţi la 112!

- Nu, că am filmare. Am filmare!

- E treaba dumneavoastră!

- Să vezi ce amendă îţi dau la legea nr. 16! 10 milioane îţi dau!

Filmările nu sunt acceptate însă ca probe. De aici şi numărul mic de sancţiuni.

Anul trecut, poliţiştii locali au surprins şi amendat peste 180 de persoane ce au fumat în maşina de serviciu. În primele 3 luni ale acestui an cifrele se menţin mici. Doar 21 de persoane au fost amendate pentru că au încălcat legea. Valoarea totală a amenzilor se ridică la peste 36.000 de lei.

Cosmin Andreică - liderul Sindicatului EUROPOL: În momentul de faţă poliţiştii interceptează şi opresc conducătorii autovehiculelor care asigură transport public de persoane: autobuze, microbuze, taxiuri sau regim propriu şi autoturismele inscripţionate ale unor companii private, pentru că legea stabileşte, în mod expres, că nici acei şoferi nu au voie să fumeze în maşină.

Legea are însă şi zone gri.

Cosmin Andreică - liderul Sindicatului EUROPOL: Există multe prevederi care pot fi interpretate. Un poliţist este pus în situaţia în care trebuie să sancţioneze un şofer căruia firma îi permite să fumeze în maşină.

Dumitru Coarnă, lider sindical SNPPC: E bine că există la nivel de reglementare, iar în fapt, lucrurile se aplică mult mai greoi pentru că trebuie să faci dovada, să ai un raport de cauzalitate.

-Fumaţi în maşină? Se întâmplă?

-Da!

-E maşină de serviciu aceasta?

-Da!

-Ştiţi că e ilegal să fumaţi în maşina de serviciu?

-He he... De ce? Dacă am scrumieră şi scrumez în scrumieră, sting ţigara în scrumieră.

- Fumaţi în maşină?

- Nu.

- De ce?

- Pentru că e interzis la taxi!

Amenda pentru fumatul în maşinile de serviciu ajunge la 500 de lei pentru persoane fizice şi la 15.000 de lei pentru persoane juridice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri