Legea adopțiilor din România favorizează părinții decăzuți din drepturi

Data publicării:
copii getty-1

Florentina a împlinit şase ani şi este la prima sa aniversare alături de medicul rezident Maia Tudose. Copila a ajuns la spitalul din Iaşi în urmă cu doi ani, în comă, cântărind cât un copil de doar câteva luni.

Medicul Maia Tudose a îndrăgit-o atât de tare încât s-a decis să o înfieze. A luat-o acasă, iar Flori a recuperat trauma şi este acum un copil ca toţi ceilalţi. De mai bine de un an, Maia se loveşte de refuzul tatălui natural de a o da spre adopţie.

Deocamdată Flori este la mine, este fata noastră, şi noi la tată nu o dăm înapoi, deci o să ne judecăm până va face majoratul dacă dumnealui aşa doreşte. Atâta timp cât nu poate să-i ofere nişte condiţii şi o educaţie decentă, deocamdată este fata mea şi aşa va rămâne”, a declarat Maia Tudose.

Până şi medicii sunt uimiţi de progresele pe care l-a făcut fetiţa.

Când a plecat de la noi nu vorbea absolut nimic. Spunea mama, tata, dodo, dotol, dar acum am rămas un pic uimită că a spus poezii şi a cântat. Familia actuală într-adevăr o iubeşte, ea este fericită, fericire care i-a lipsit în anii din urmă”, a declarat Gina Munteanu, asistenta șef a Clinicii de Gastroenterologie din Iași.

Totuși, legea este de partea tatălui care şi-a neglijat copila.

Conform Legii 272/2004, părinţii decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti îşi conservă totuşi dreptul de a consimţi la adopţia propriului copil. Acesta este singurul drept pe care şi-l mentin odată cu decăderea din drepturile părinteşti”, a explicat Irina Cîmpeanu, purtător de cuvânt al DGASPC Cluj.

Medicul care a salvat-o pe Flori de la moarte este şi parlamentar. Speră ca asta să o ajute să îndrepte legea pe care o consideră strâmbă.

Nu mi se pare normal ca un om cu o asemenea structură, cu o asemenea statură morală să mai poată fi solicitat să-şi dea încuviinţarea. Este o aberaţie, am să încerc să am o iniţiativă legislativă în care să se modifice această prevedere în legislaţia de adopţii”, a declarat Marin Burlea, directorul Clinicii de Gastroenterologie Iași.

Anul trecut, la Iaşi 152 de copii au fost luaţi de inspectorii Direcţiei pentru Protecţia Copilului de lângă părinţi, dar doar 28 dintre ei au fost adoptaţi.

Citiți și: 

O fetiţă de patru ani înfometată şi lovită, în comă la spitalul din Vaslui

Povestea fetiţei crescute cu pufuleţi până la patru ani. În cinci luni a ajuns de la şase la 12 kilograme

Evoluţie spectaculoasă sub îndrumarea medicilor. Un copil internat cu malnutriţie a ajuns la o greutate triplă într-un an

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri