Legea împotriva violenţei pe stadioane, aplicată pe jumătate

Data publicării:
STEAUA GHENCEA STADION -Mediafax Foto-Cosmin Motei

Aceste imagini sunt filmate de jandarmi îmbrăcaţi în civil la unul din meciurile echipei Rapid, pe propria arenă. Bărbatul loveşte fără milă în colegul sau din galerie. În câteva secunde o bătaie generalizată cuprinde peluza nord rapidistă. Sunt doar câteva dintre imaginile de o violenţă extremă surprinse pe stadionale din România.

La meciul dintre Steaua şi Dinamo, de anul trecut peste 30 de suporteri au fost reţinuţi de jandarmi. Legea ar trebui să le interzică să mai calce pe vreo arenă sportivă pentru cel puţin jumătate de an. Jandarmii sunt cei care hotărăsc acest lucru. De aici însă monitorizarea huliganilor este greoaie. În lipsa unui sistem computerizat la intrarea pe stadioane care să identifice şi oprească persoanele care au interdicţia de a intre pe vreo arenă sportivă, jandarmii se bazează pe o simplă bază de date.

În Marea Britanie în momentul în care cumperi un bilet pe el sunt trecute numele şi seria actului de identitate.Odată ajuns în dreptul turnichetilor, scanezi biletul. În cazul în care nu ai dreptul să intri pe vreo arenă sportivă, turnichetii nu se deschid.

Acest lucru a făcut ca în ultimii 5 ani atmosfera pe stadioanele din Marea Britanie să se transforme radical. Patronii echipelor de fotbal au investit zeci de milioane de euro în sisteme de securitate bazate pe lanţuri care împiedică intrarea fanilor pe teren sau în camere de supraveghere performanţe.

În România, legea care ar trebui să combată violenţa pe stadioanele de fotbal este aplicată cu jumătăţi de măsură. O arată chiar datele din ultimii 6 ani. Din cei 800 de huligani trimişi în justiţie, niciunul nu a fost condamnat. În plus pentru peste 80% din ei nici măcar nu a început urmărirea penală.

În acest moment într-un top al suporterilor care nu mai au dreptul să intre la vreo competiţie sportivă conduc fanii echipei Rapid, cu 63 de susţinători, urmaţi de ultraşii de la Dinamo şi Steaua. În total 195 de suporteri nu au dreptul în acest moment să între pe arenele sportive din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri