Legea privind TVA redusă la alimentarea cu apă și la canalizare, promulgată

Data actualizării: Data publicării:
Price of Water Set To Rise
Foto: Guliver/GettyImages

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea art. 291, alin. (2) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

Price of Water Set To Rise
Foto: Guliver/GettyImages

Pe 20 iunie, Camera Deputaţilor a decis ca serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare să beneficieze de cota redusă de TVA de 9%, adoptând în unanimitate un proiect de lege pe această temă.

Proiectul modifică şi completează în acest sens art. 291 alin. (2) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

Acest proiect de lege are ca obiect de reglementare extinderea sferei operaţiunilor pentru care se aplică o cotă redusă a taxei pe valoarea adăugată. Astfel, cota redusă de 9% urmează să se aplice şi serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare şi pentru livrarea apei pentru irigaţii în agricultură.

Legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentari ai PSD și UDMR. În forma inițială, el prevedea o cotă redusă de TVA și pentru energia termică, livrarea de electricitate și gaze naturale, dar Guvernul a dat un aviz negativ, arătând atât că s-ar încălca o Directivă europeană, cât și faptul că o astfel de măsură de reducere a TVA ar implica „influențe negative asupra veniturilor din TVA estimate la -1,4 miliarde lei, respectiv 0,1% în PIB pentru anul 2019”.

Parlamentul a mai adoptat, pe 10 iulie, un proiect de lege care prevede scăderea TVA la 5% pentru energia termică destinată populației, dar și că debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate. Proiectul se află tot la președinte la promulgare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri