Legile care s-au dat pe 26 decembrie 1989: „domnule”, în loc de „tovarășe”, liberalizarea avorturilor, eliminarea rațiilor

Data publicării:
decrete

26 decembrie 1989 este ziua în care Frontul Salvării Naționale dă prima lege prin care anuleazã mai multe interdicții impuse de comuniști și abrogă acte normative ce consacrau puterea regimului Ceaușescu.

Apelativul „tovarășe”, folosit obligatoriu ca formulă de adresare, este înlocuit prin lege cu „domnule”.

Apelativul comunist nu a fost uitat ușor de către activiștii PCR. La 16 ani de la căderea regimului comunist, reflexele i-au jucat o festă chiar lui Ion Iliescu. La congresul PSD, a spus de la tribună că dă cuvântul „tovarășului Adrian Năstase”. Unii au apreciat că acela a fost momentul în care PSD a decis să îl aleagă pe Mircea Geoană, și nu pe Ion Iliescu la conducerea partidului.

Tot pe 26 decembrie 1989 a fost liberalizat avortul. Ca urmare a acestei măsuri, în 1990 a fost înregistrat un număr record de întreruperi de sarcini - apropae un milion.

O situație similară mai fusese înregistrată în 1965, 1.100.000 de avorturi. În 1966 a fost dat un nou decret care interzicea întreruperile de sarcini. Mai puteau renunța la sarcină doar femeile care aveau peste 40 de ani, aveau deja patru copii în întreținere sau existau motive medicale suficiente pentru o astfel de măsură. Din 1991 încoace, numărul avorturilor a scăzut constant, dar și numărul nașterilor.

În 26 decembrie, românii au scăpat de interdicția de a nu putea avea domiciliul decât în localitatea unde lucrau. Până atunci, schimbarea domiciulului se făcea numai în interes de serviciu sau în interes familial, iar orașele mari erau închise.

26 decembrie 1989 este ziua când românii au spus adio rațiilor de tot felul. Oamenii sunt informați, prin intermediul ziarelor, că pot găsi tot ce doresc în magazinele din Capitală. Se pun pentru prima dată la dispoziția populației primele cantități de mărfuri din import, în special carne congelată, citrice, cafea, conserve din carne, pește, dulciuri. Tot atunci se pune capăt și rației de benzină. Ziarele titrau „Batjocura cu benzină a luat sfârșit”.

Și rația la căldură a fost desființată. După multe ierni în care românii înghețau lângă calorifere, acum primeau cãldură.

De ziua de 26 decembrie 1989 se leagă și numirea lui Petre Roman în funcția de prim-ministru al guvernului provizoriu. Motivul pentru care a fost ales apare chiar în discursul lui Ion Iliescu, preluat și în ziarele de a doua zi - un prim-ministru tânăr.

La televiziunea națională, a ținut primul discurs în calitate de premier și Petre Roman.

Cu toate că se făceau schimbări majore la nivelul statului, în Capitală și în țară continuau luptele împotriva teroriștilor. De aceea, Consilul Frontului Salvării Naționale a dat un comunicat prin care dă un ultimatum teroriștilor: dacă nu depuneau armele până pe 28 decembrie, vor fi judecați de tribunalele militare extraordinare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri