Legislaţia incompletă în privinţa serviciilor de salvamont pune în pericol vieţile turiştilor

Data publicării:
snowmobil

În timp ce un ATV şi un snowmobil zac în Braşov stricate şi pline de praf, salvamontişii se descurcă cum pot atunci când merg la intervenţii. Cum s-a întâmplat şi în seara de Revelion, când şapte turişti au rămas blocaţi într-un telescaun. Salvatorii au plecat imediat spre ei, numai că timpul parcurs până la locul incidentului a fost triplu faţă de normal. Şi asta pentru că au mers pe jos, doi kilometri şi jumătate, prin viscol şi zăpadă. Timp în care atât salvatorii, cât şi victimele puteau să păţească ce e mai rău.

Mijloacele de deplasare pe care le avem în dotare sunt defecte, ne-am deplasat pe jos cu echipamentele în rucsac. Se putea urca cu un snowmobil sau ATV cu șenile. Cu un mijloc din acesta de deplasare ajungeam în 7-10 minute. Noi am făcut 25-30 de minute”, a declarat Adrian Benga, coordonatorul echipei Salvamont Săcele. „Noi nu avem nici măcar un sediu în Săcele, ne-ar prinde bine un refugiu lângă Cabana Piatra Mare unde să ne putem duce echipament și să putem interveni în condiții decente și lipsa resurselor umane este o mare problemă", a adăugat Adrian Benga.

Dacă salariile salvamontiştilor sunt plătite de Consiliul Judeţean, atunci când vine vorba de reparaţiile echipamentelor şi a mașinilor de interventie, salvatorii trebuie să se descurce singuri.

„Dacă se trecea, şi asta este o discuţie veche de vreun an şi jumătate, în subordinea ISU, atunci se găseau resurse”, a explicat Claudiu Coman, viceprepedintele CJ Brașov.

Nici banii pe care îi primesc pentru că salvează vieţi şi se supun unor riscuri nu sunt prea mulţi. Salvamontiştii primesc opt lei pentru o oră de patrulare şi cel mult 50 de lei pentru o intervenţie dificilă.

„Salvamontiștii montani sunt plătiți, conform ordonanței 10, pe trei grade de salarizare, gradul unu până la trei, între 830 și 1.300, la care se adaugă sporul de vechime și indemnizațiile de accidente”, a explicat contabilul-șef al Salvamont Brașov, Nicolae Petrușca.

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România a făcut demersurile necesare la Guvern pentru a obţine recunoaşterea statutului salvatorului montan şi pentru condiţii mai bune de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri