Lider sindical: „O să închidem ţara asta şi plecăm. Rămâneţi singuri în Parlament”

Data actualizării: Data publicării:
parlament

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, a declarat, marţi, la dezbaterile privind Legea salarizării din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, că modificările aduse în ce priveşte modalitatea de acordare a sporurilor va limita drastic veniturile angajaţilor din sectorul de ordine publică şi, în aceste condiţii, „închid sau protestează”, informează News.ro.

„Nu putem să funcţionăm. Ori închidem, ori protestăm. (…) Ordonatorul principal trebuie să rămână clar la nivel de Minister de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, sistem de apărare, siguranţă şi ordine publică. Sigur că acolo trebuie să fac pe cale de excepţie din plafon ce avem noi: vânători de munte, aviaţie şi marina. Trebuie să-I scot de acolo pentru că sunt indemnizaţii de paraşutare, de scafandri, militari, aviator, pentru că sunt zone speciale. Nu oricine poate să execute aceste misiuni şi sigur că trebuie plătiţi ca atare. Ori, în această logică, oamenii aceia nu vor fi plătiţi şi vom închide şi vom pleca. O să se scufunde doamna Olguţa Vasilescu împreună cu domnul Solomon (Adrian Solomon  - preşedintele comisiei de muncă). O să coboare ei cu paraşuta la situaţii de urgenţă”, a declarat Coarnă.

El a precizat că angajaţii din sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică muncesc în condiţii  grele, similare cu cei din sănătate.

„Eu am impresia că mulţi de la noi de la poliţie o sa vină cu bani de acasă. Noi vom fi în situaţia să închidem poliţiile şi să plecăm acasă. Era vorba de impactul financiar şi ordonatorul de credite. Am făcut scandalul în Senat, au făcut pe ordonatorul principal, acum au revenit şi au dus din nou pe fiecare ordonator de credite. Sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică, dacă va fi închis, va fi închis de acel articol 25 cu transferul pe fiecare ordonator de credite. Undeva la 30 spre 50 la sută din efectul financiar va fi afectat în sensul negativ pe sistem de apărare, siguranţă şi ordine publică prin acest transfer juridic. Noi suntem mari consumatori de sporuri, noi lucrăm noaptea, sâmbăta, duminica, în condiţii grele, ne-au pus plafon. Noi şi Sănătatea ne cam asemănăm la această muncă (…) Sunt unităţi care nu se închid, ci funcţionează în mod continuu. Plafonând şi mergând în aceeaşi logică, o să închidem şi spitale şi secţii de poliţie, secţii de jandarmerie. O să se apere ei între ei… domnul Solomon la Parcul Izvor aici”, a mai spus Coarnă.

Dezbaterile privind Legea salarizării din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor au fost întrerupte timp de câteva minute din cauza intervenţiei vehemente a lui Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, care l-a acuzat pe preşedintele comisiei, Adrian Solomon (PSD), că a condus discreţionar şedinţa, ignorând cererile sindicaliştilor de a lua cuvântul şi că modificările aduse legii faţă de forma Senatului vor face ca poliţiştii ”să vină cu bani de acasă”.

În timpul procedurii de vot asupra unui amendament, Dumitru Coarnă a luat cuvântul acuzându-l pe Adrian Solomon că a ignorat cererile de a vorbi ale sindicaliştilor şi că modificările aduse în ce priveşte modalitatea de acordare a sporurilor va limita drastic veniturile angajaţilor din sectorul de ordine publică.

„O să închidem ţara asta şi plecăm. Rămâneţi singuri în Parlament! V-aţi bătut joc de noi (...) Asta e o lege de rahat!”, a spus Dumitru Coarnă. Când preşedintele comisiei i-a atras atenţia asupra limbajului, Coarnă a replicat: „Daţi-mă afară!”

Adrian Solomon a suspendat şedinţa cinci minute pentru ca şeful sindicatului poliţiştilor să se calmeze, nu îniante de a-l invita să meargă în Parcul Izvor pentru demonstraţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri