Lider sindical: Politicienii sunt înţeleşi între ei să nu schimbe legislaţia care ar trebui să apere angajaţii

Data publicării:
dragos-frumosu

Foto: Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară

"Legea dialogului social a fost modificată de Guvernul Boc şi am fost convinşi că a fost o încercare de a pune mişcarea sindicală cu botul pe labe, pentru că nu mai putem face nimic, iar reprezentanţii salariaţilor de multe ori trebuie să joace după muzica patronilor", a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Liderul sindical a mai spus că după intrarea în vigoare a actualei Legi a dialogului social, deschiderea conflictelor colective de muncă, deşi garantată prin Constituţie, nu mai este respectată.

"Drepturile angajaţilor nu le mai poţi apăra cu sprijin de la stat, pentru că statul încalcă drepturile angajaţilor stabilite chiar şi de Organizaţia Internaţională a Muncii. S-au făcut sesizări, dar politicienii nu au făcut niciun gest pentru modificarea unor articole din legislaţie. S-a ajuns în situaţia în care companiile, prin diferite metode, conving angajaţii să iasă din sindicat, pentru că sindicatele care au sub 15 membri pot fi desfiinţate. Deci companiile merg şi cer desfiinţarea sindicatelor şi după aceea se îndreaptă împotriva liderilor de sindicat", a explicat Dragoş Frumosu.

Acesta a precizat că astfel de situaţii sunt semnalate în tot mai multe companii, unul dintre cazuri fiind în cadrul companiei Expur SA, care a început presiunile asupra liderului sindical de la Slobozia cu un avertisment, a continuat cu o diminuare de 10 la sută a salariului şi ulterior l-a concediat. Sindicalistul a dat compania în judecată, iar instanţa a stabilit că avertismentul şi reducerea salarială au fost ilegale, dar procesul privind concedierea continuă.

Frumosu a precizat că toate aceste modificări din Legea dialogului social, care nu mai protejează angajaţii, au fost făcute cu bună ştiinţă.

"S-au adunat foarte multe cazuri de nereguli pe care unele multinaţionale le fac în România. Este o încălcare a dreptului de a apăra angajaţii. Sunt drepturi încălcate de politicieni, pentru că toate demersurile noastre au rămas fără ecou. Am ajuns la concluzia că politicienii sunt înţeleşi între ei să nu schimbe legislaţia privind protejarea angajaţilor", a mai spus Dragoş Frumosu, care a explicat că legislaţia actuală s-a făcut la solicitarea investitorilor străini, iar politicienii nu fac modificări ale prevederilor înainte de campania electorală pentru că ar avea interese financiare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri