Video Limită de cumpărături în unele magazine. Reprezentanții marilor lanțuri dau asigurări că nu vom rămâne fără produse la raft

Data actualizării: Data publicării:
Untitled
Unele magzine au afișat mesaje privind o limitare a numărului de produse care pot fi cumpărate. Foto: captură video

Nu vom rămâne fără produse la raft, este asigurarea pe care o dau reprezentanții marilor lanțuri de magazine din România. După ce în mai multe magazine din țară au apărut anunțuri în care oamenii sunt îndemnați să reducă numărul produselor pe care le cumpără.

Imagini trimise de telespectatori Digi24 din Alba Iulia (vezi video) arată că la raftul de zahăr a fost pus un anunț prin care cumpărătorii erau rugați să nu ia mai mult de 5 baxuri. Chiar și în aceste condiții, zahărul lipsea de la raft. Iar în aceași situație erau și uleiul și făina. Situațiile sunt punctuale, explică reprezentanții din industrie, care spun că nu există motive de îngrijorare la acest moment în ce privește o eventuală criză a produselor la raft

George Bădescu, director Asociația magazinelor: „Nu există motive de îngrijorare. Într-adevăr există situații mai tensionate, dificultăți care apar inerent în ce privește gestionarea lanțurilor de aprovizionare. Situația specială este dată de pandemie. Aici avem factorul principal, incertitudinea legată de momentul în care aceasta se va sfârși.

Au fost niște factori ca dădeau impresia că ne apropiem de finalul ei. Nu este așa. Această incertitudine continuă să provoace tensiuni, însă se lucrează, sunt soluții și nu putem vorbi în acest moment de o criză alimentară”.

Temeri la nivel mondial

Sunt temeri la nivel mondial cu privire la o eventuală criză alimentară. Semnalul a fost dat de China unde autoritățile de la Beijing și-au instruit cetățenii să își facă provizii pentru cel mai negru scenariu. Pe cealaltă parte a globului, britanicii se confruntă cu cea mai mare problemă privind lanțul de aprovizionare din ultimele patru decenii. În ce privește țara noastră încă nu sunt motive de îngrijorare. Nu vom rămâne fără produse la raft, dar în mod clar produsele alimentare vor fi mai scumpe.

Prețurile la alimente sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Indicele global al prețurilor a crescut pentru a treia lună consecutiv, potrivit experților ONU pentru Alimentație și Agricultură. Acest indice este influențat de scumpirile la cereale și uleiuri vegetale.

În ultimul an, prețul materiilor prime agricole a crescut semnificativ ca urmare a unor recolte mai mici, dar și a cererii mai mari venită din China. Industria din România vorbește despre majorări de prețuri la furaje și îngrășăminte. Dar fără să fie probleme cu aprovizionarea cu materiile prime cel puțin la noi.

La nivel mondial, temerile privind o eventuală criză alimentară globală au fost exprimate prima oară în Asia. China la început de lună a îndemnat populația să își facă rezerve de mâncare. Ministerul Comerţului chinez face apel și la autorităţile locale să faciliteze fluxurile de aprovizionare, să monitorizeze rezervele de carne şi de legume şi să menţină stabilitatea preţurilor.

În Marea Britanie însă, sectorul agricol se confruntă cu cele mai mari probleme în lanțul de aprovizionare din anii ‘70 încoace. Confederația Industriei Britanice a făcut un studiu: două treimi dintre companiile chestionate spun că producția fabricilor va fi afectată în următoarele luni. Problemele au început odată cu despărțirea de comunitatea europeană si au fost accentuate de pandemie. Britanicii se plâng și de lipsa forței de muncă. Procesatorii de carne de exemplu sunt forțați să reducă producția din cauza lipsei de șoferi care nu reușesc să ducă marfa la timp în supermarketuri.

Citește și Magazine din Timiș au limitat zahărul și uleiul care poate fi cumpărat, după ce China și-a îndemnat cetățenii să-și facă rezerve

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri