Linie telefonică de urgenţă pentru raportarea minorilor care cumpără alcool

Data publicării:
telefon antialcol

  

Consumul de băuturi alcoolice a trimis în spital, în ultimii ani, sute de copii din Brăila. Iar numărul tinerilor care cad victime acestui viciu crește alarmant de la un an la altul.

Dacă în 2011 au fost înregistrate 36 de cazuri, un an mai târziu, numărul era aproape dublu. În 2013, erau 119 pacienți cu vârste sub 18 ani, iar anul trecut - 124 de pacienți.

„Eu am avut o problemă cu copilul meu când avea vârsta de 13 ani, se duceau la magazine, cumpărau băuturi alcoolice și chiulea de la ore și venea acasă, era violent, nu ne mai înțelegeam cu el”, povesteşte o mamă.

Cifrele îngrijorătoare i-au determinat pe poliţişti să deschidă o linie telefonică de urgenţă. Brăilenii pot suna la 988 pentru a sesiza vânzarea de alcool către minori.

Poate suna orice cetățean care observă tineri, elevi sub 18 ani, care sunt predispuși la alcool sau consumă alcool, precum și indicarea societăților care comercializează alcool”, spune Georgică Tănase, șeful Biroului de Ordine Publică de la Poliția Locală din Brăila.

„Un tânăr alege să consume alcool din dorința de a demonstra celorlalți că este mai matur”, explică psihologul Sorin Ioniţă.

O greşeală care le poate afecta întreaga viaţă, spun specialiştii.

„Alcoolul etilic afectează sistemul nervos, sistemul nervos central, sistemul nervos periferic, scade competența și calificările pacienților care consumă alcool. Desigur, ulterior cu efecte grave asupra sistemului digestiv”, doctor Alina Neacșu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Brăila.

Oamenii legii avertizează că persoanele care vând alcool tinerilor de până la 18 ani riscă amenzi de până la 500 de lei. Dacă abaterea se repetă, comercianților li se retrage dreptul de funcționare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri