LISTA orașelor care vor în Alianța Vestului. Reacția neașteptată a primarului Robu

Data actualizării: Data publicării:
alianta vestului cei patru primari

„Alianţa Vestului” le dă idei primarilor. Cei din Reşiţa, Sibiu şi Deva şi-ar dori şi ei să intre în asociaţie, mai ales că au auzit că aceasta ar urma să obţină fonduri europene direct de la Bruxelles. O propunere a venit şi de la primarul Iaşi, care speră la o alianţă transcarpatică.

Ioan Popa, primarul Reșiței: „Aici îmi trăiește 65% din populația orașului. Și uite ce am aici, am peste 6-7 hectare de teren abandonat. Dar abandonat nu de ieri, de 20 de ani”.

Şi nu e singura zonă din Reşiţa lăsată de izbelişte. Problema, spune primarul, e că aparţin statului şi sunt administrate de ministere, iar autorităţile locale nu pot face nimic pentru reabilitarea lor. Pentru a nu mai sta la mila ministerelor, edilul a solicitat aderarea la Alianţa Vestului.

Ioan Popa, primarul Reșiței: „Modul de asociere propus de cei 4 primari schimbă datele problemei și ne pune în situația de a putea face cereri de finanțare la UE direct”.

În Oradea - unul dintre municipiile care au iniţiat Alianţa Vestului - fondurile europene au fost motorul dezvoltării în ultimii 10 ani. 150 din cele 250 de milioane de euro investite în oraş au fost bani europeni.

Dacian Palladi, administrator public Oradea: Fără bani europeni, Oradea nu ar arăta și nu ar promite să arate cum poate să o facă astăzi, banii proprii nu ne sunt suficienți pentru a ne realiza ambițiile, dorințele, speranțele. Suntem obligați să vânăm bani europeni, să o facem inteligent și dacă se poate să îi aducem cât mai rapid”.

Atras de idee s-a arătat şi primarul Devei, care şi-a exprimat dorinţa ca oraşul pe care îl păstoreşte să intre în structura nou-creată.

Florin Oancea, primarul Devei: Sunt convins că, dacă și primari de alte culori politice - PSD sau ce-or mai fi ei - doresc să intre în această alianță, sunt deschiși cei 4 membri fondatori.

O propunere de asociere a venit şi de peste munţi, de la edilul municipiului Iaşi, care i-a trimis, încă din 2 noiembrie, o scrisoare în acest sens lui Emil Boc. Nu a primit, însă, până acum, niciun răspuns.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi: Dorința mea era de a face o asociere transcarpatică și transpartidică. De ce la Cluj? Dorința e de a lega două provincii istorice.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu - unul din cei patru semnatari ai „Alianţei Vestului” - spune că şi alţi edili din ţară l-au contactat pentru a se alătura acestei structuri. Le transmite, însă, că nu pot fi primiţi toţi pentru că, dacă s-ar înmulţi membrii peste noapte, ideea Alianţei ar fi compromisă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri