Sari la conținut

Prelungirea Ghencea. Marș de protest din cauza infrastructurii

Marş de protest sâmbătă în Capitală. Nemulţumiţi că de ani buni autorităţile le promit un pasaj la intersecţia Şoselei de Centură cu drumul spre Domneşti, dar şi lărgirea străzii Prelungirea Ghencea, mai bine de 200 de oameni au ieşit în stradă.

ACTUALIZARE 16:00. Ca răspuns la solicitările protestatarilor, Primăria Capitalei a anunţat că „Administraţia Străzilor va demara în luna aprilie lucrări de construire a trotuarelor pe Şoseaua Prelungirea Ghencea. În prezent, se lucrează la remedierea deficienţelor din carosabil şi se marchează trecerile de pietoni”.

Proiectul pentru lărgirea străzii Prelungirea Ghencea de la o bandă la trei benzi pe sens a fost votat de consilierii generali ai Capitalei încă din 2006, dar construcţia nu a început nici până acum. În ceea ce priveşte pasajul de la intersecţia Centurii Capitalei cu drumul Domneşti, şefii de la drumuri spun că după 2 ani de la lansarea licitaţiei pot într-un final semna contractul pentru realizarea lucrărilor.

Protestatarii au găsit şi vinovaţii pentru problemele lor: Adriean Videanu, Sorin Oprescu, Narcis Neaga, Victor Ponta, Cătălin Homor, Gabriela Firea.

Dorim ca până în luna aprilie să avem semnat contractul cu Pasajul de la Domnești, să rezolve problema celor 800 de metri liniari de care nu știe nimeni cui aparțin și până la sfârșitul lunii mai să termine lucrările provizorii pe Prelungirea Ghencea, iar până în luna iunie să definitiveze PUZ-ul pe Prelungirea Ghencea”, a explicat Oana Calenciuc, de la Inițiativa Domnești.

La rândul ei, Delia Mihalache, unul dintre organizatori protestului, a precizat: „Există o distanță de 800 de metri liniari între proiectul lărgirii, care se termină la limita administrativă a Bucureștiului, strada Mărăcineni. De acolo există 800 de metri liniari spre Centură pe care nu se știe cine îi va expropria, cine-i va lucra, cine va lucra la lărgire”.

Protestul, unul dintr-o lungă serie, este autorizat să se desfăşoare între orele 11.30 şi 14.30, pe traseul Strada Prelungirea Ghencea, banda I de circulaţie, pe sensul de deplasare către Şoseaua de Centură - Domneşti -  retur către Strada Braşov - acces Cartierul Latin, scrie News.ro.

"Pasajul Domnesti şi lărgirea Prelungirii Ghencea împlinesc un deceniu de păcăleli! Haideţi cu noi în stradă să spunem Primăriei Capitalei şi CNAIR-ului că nu le mai înghiţim păcălelile, livrate mai ales în campaniile electorale! Şi să le cerem să-şi facă treaba: să urgenteze lărgirea şi pasajul, să prezinte public un calendar concret al etapelor şi al alocărilor bugetare. Între timp, să ia măsuri pentru siguranţa circulaţiei în zonă: să facă trotuare, să marcheze trecerile de pietoni şi să asigure dirijarea circulaţiei în intersecţia cu Strada Valea Oltului şi cu Şoseaua de Centură", arată organizatorii marşului, pe pagina de Facebook a protestului.

Ei amintesc că proiectul "Supralărgire Prelungirea Ghencea - Domneşti’’ a fost votat de Consiliul General al Capitalei în 2006, dar este în continuare amânat.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat, marţi, că a demarat procedura administrativă de semnare a contractului pentru proiectarea şi execuţia pasajului de la Domneşti, în contextul în care a expirat perioada legală pentru depunere a contestaţiilor.

Lucrările având ca obiect "Proiectare şi execuţie Pasaj Suprateran pe DJ 602, Centura Bucureşti - Domneşti" au fost atribuite, în octombrie 2015, asocierii Straco - Comnord - Specialist Consulting pentru 91,5 milioane lei (circa 20 milioane euro).

Lucările la pasajul de la Domneşti de pe centura Capitalei au fost amânate în ultimul an în special din cauza contestaţiilor. Odată cu expirarea perioadei legale de depunere a contestaţiilor, CNAIR poate demara semnarea contractului, procedură care ar trebui finalizată la finalul lunii aprilie.

”Având în vedere că în termenul legal nu a fost depusă nicio contestaţie, începând de astăzi, 28.03.2017, CNAIR SA demarează procedura administrativă pentru semnarea contractului, procedură ce se va finaliza în cursul lunii aprilie 2017”, a anunţat compania.

Durata realizării acestui obiectiv este de 27 de luni, din care trei luni pentru realizarea proiectului tehnic şi 24 de luni pentru execuţie.

Pasajul, care include o lucrare de artă cu un giratoriu suspendat, ar trebui să fluidizeze ciruclaţia rutieră în zona intersecţiei dintre işirea din Capitală spre Domneşti, dinspre Prelungirea Ghencea, şi centura Capitalei, unde se creează frecvent ambuteiaje în prezent.