Lucrările de reabilitare la DN7 ar putea fi oprite pentru că muncitorii pun în pericol un monument istoric

Data publicării:
reabilitare dn7 turnul spart

Excavatoare, camioane și tractoare. Zeci de muncitori care sparg piatră, cară resturi de asfalt și toarnă ciment. Toate în imediata apropiere a zidului ridicat în secolul al XV-lea. În ciuda evidenţelor, reprezentanţii firmei susţin că lucrările nu afectează monumentul istoric.

„S-a betonat pe lângă, Turnul nici măcar n-a fost atins”, spun muncitorii.

Maria Asan, reprezentant firmă de construcții: Am început lucrarea și asta este.

Reporter: Lucrarea de demolare?

Maria Asan, reprezentant firmă de construcții: De demolare, dar nu a Turnului.

Reporter: Dar de demolare a ce?

Maria Asan, reprezentant firmă de construcții: Nu, noi construim, facem fundațiile, n-avem nicio legătură cu Turnul. Deci nu ne-am apropiat de el deloc.

Totuşi, firma ar fi trebuit să asigure un perimetru de protecție pentru Turnul Spart, una dintre puținele construcții medievale de graniță dintre cele două regiuni istorice care au rezistat până astăzi.

Șantierul s-a extins până aici, lângă Turnul Spart, un monument care a rezistat în picioare încă din epoca medievală. Muncitorii nu au înțeles, însă, să protejeze în niciun fel acest monument, iar lucrările se desfășoară la câțiva centimetri de zid”, transmite corespondentul Digi24 Adela Mohanu.

Arheologii din Sibiu atrag atenția că astfel poate fi afectat un patrimoniu național valoros.

Sabin Luca, director Muzeul Brukenthal: Dacă se mai învârte mult un excavator pe-acolo pică și cealaltă jumătate din Turn.

Constructorul ar fi trebuit să angajeze un arheolog care să supravegheze lucrarile, ceea ce nu s-a întâmplat, după cum au constatat cei care au venit să facă verificări.

Răzvan Pop, director Direcția pentru Cultură: Controlul s-a făcut împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție, așa cum, repet, legea obligă, iar în acest moment, șantierul este suspendat. Există pericolul chiar de surpare și de prăbușire a Turnului.

Și Poliția din Sibiu a amendat firma care reabilitează DN7, cu 25.000 de lei, pentru nerespectarea avizului de construcţie. Firma care se ocupă de lucrări este Vectra SA din Brașov. Lucrările de reabilitare ale DN7 în zona Văii Oltului au început în martie şi ar trebui să dureze până în septembrie 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri