Ludovic Orban: Măștile, obligatorii de la 15 mai. Vor exista sancțiuni pentru cei care nu le poartă

Data publicării:
masca antigripal
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

După 15 mai, când va interveni relaxarea după starea de urgență, masca va deveni un accesoriu obligatoriu. Va trebui purtată în toate spațiile închise aglomerate, de la mijloace de transport în comun până în magazine și la serviciu. Cine nu respectă această regulă riscă sancțiuni, dar acestea vor fi introduse gradual, după o perioadă în care oamenii se vor obișnui cu noua normalitate, a explicat luni seara, la Digi24, prim-ministrul Ludovic Orban. El nu a detaliat despre ce fel de sancțiuni va fi vorba, dar a precizat, pe de altă parte, că pe piață vor fi suficiente măști, la prețuri rezonabile, iar persoanele vulnerabile le vor primi gratuit. Și elevii care vor merge la școală pentru pregătirea pentru BAC și Evaluarea Națională vor primi măști gratuit de la respectiva instituție de învățământ. 

 

Ludovic Orban a mai spus că autorităţile au făcut demersuri pentru a se asigura că există suficiente măşti de protecţie pe piaţă şi nu se aşteaptă ca prețurile lor să fie exagerat de mari, astfel încât să fie nevoie de o intervenţie din partea autorităţilor.

„Nu cred că va fi necesar controlul preţurilor. Noi am căutat să dăm drumul producţiei de măşti chirurgicale, cu trei pliuiri, cele care sunt de uz curent și care asigură o protecţie de până la 80 la sută. Deja avem 23 de producători autorizaţi de entitățile din subordinea Ministerului Apărării, care au crescut capacitatea de producţie zilnică în România. Ne-am organizat ca pe lângă importurile care se fac de către companiile private să asigurăm pătrunderea pe piaţă a unei cantităţi suficiente de măști care să asigure satisfacerea cererii de măşti care va exista după data de 15”, a spus premierul, luni seara, la Digi24.

Ministerul Educaţiei va face achiziții de măşti, pentru a le pune la dispoziția elevilor care în perioada 2-12 iunie vor veni la pregătire pentru examenele naţionale. De asemenea, împreună cu Ministerul Muncii, cel mai probabil în această săptămână va fi pregătit și adoptat un act normativ pentru ca persoanelor vulnerabile, care sunt sub incidenta legii privind venitul minim garantat, să le fie furnizate măști gratuit, a anunțat Ludovic Orban.

Întrebat dacă cei care nu vor purta măști vor fi sancționați, premierul a răspuns că va exista cu siguranță o sancțiune, dar aceasta se va aplica după o anumită perioadă de obișnuire cu noua normă. „Cred că lucrurile trebuie să se dezvolte gradual, nu trebuie să ne apucăm să sancţionăm oamenii. Trebuie ca oamenii să se obişnuiască cu purtatul măştii, să învețe să aibă măști la ei, de asemenea şi angajatorii să asigure măşti pentru personal”, a spus Ludovic Orban, luni seară, la Digi 24.

El a arătat că majoritatea oamenilor au fost corecţi şi au respectat regulile în timpul stării de urgență, dar trebuie să existe şi modalităţi de a-i sancţiona pe cei care, nerespectând regulile, afectează şi sănătatea celorlalţi, nu doar pe a lor. Rămâne de văzut cum se va putea face asta în noile condiții create de decizia CCR de săptămâna trecută.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri