FOTO VIDEO. Lumina Sfântă a ajuns în România

Data actualizării: Data publicării:
180407_LUMINA_OTOPENI_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Lumina Sfântă s-a aprins, sâmbătă, în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim. Ea a fost adusă la Bucureşti de către o delegaţie a Patriarhiei Române, urmând să fie împărţită în toată ţara credincioşilor care vor fi prezenţi în biserici la slujba de Înviere.

ACTUALIZARE 18.40. În jurul orei 18.45, pe Aeroportul "Henri Coandă" a aterizat aeronava care a adus de la Ierusalim Lumina Sfântă, ce va fi împărţită milioanelor de credincioşi în această noapte.

180407_LUMINA_OTOPENI_08_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
180407_LUMINA_OTOPENI_08_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Lumina aprinsă la Sfântul Mormânt a fost preluată de o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de PS Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a adus-o la Bucureşti cu un avion închiriat.

La Salonul Oficial al Aeroportului Otopeni au aşteptat reprezentanţi ai protoieriilor din Arhiepiscopia Bucureştilor şi ai celorlalte eparhii ale Patriarhiei Române, care vor lua Lumina pentru celelalte zone ale ţării, pentru a o împărţi credincioşilor la slujba de Înviere. De asemenea, Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de Patriarhul Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală. 

Delegaţia BOR participă pentru a zecea dată consecutiv la slujba Sfintei Lumini de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.


O delegaţie condusă de Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va aduce Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special, închiriat de Patriarhie.

De la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, delegaţiile protoieriilor din Arhiepiscopia Bucureştilor şi ale celorlalte eparhii ale Patriarhiei Române vor lua Lumina pentru celelalte zone ale ţării.

Sfânta Lumină va fi oferită la slujba de Înviere din Bucureşti, de la miezul nopţii, de către Patriarhul Daniel, clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

Delegaţia BOR participă pentru a zecea dată consecutiv la slujba Sfintei Lumini de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Mii de pelerini au aşteptat în Biserica Mormântului Sfânt venirea Luminii Sfinte, considerată cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă.

Ritualul aprinderii focului sfânt este considerat miraculos şi are o tradiţie de peste un mileniu. Patriarhul Ierusalimului intră în capela în care se află mormântul lui Iisus Hristos, cu 33 de lumânări neaprinse în mâini. Este un număr biblic, ce simbolizează vârsta pe care o avea Mântuitorul când a fost răstignit.

Înainte de a coborî după Lumina Sfântă, patriarhul este verificat de poliţiştii israelieni, care se asigură că nu are la el nici o sursă de foc.

Potrivit ritualului, Patriarhul înconjoară de trei ori mormântul, apoi îngenunchează în faţa lespedei de marmură şi se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini.

După producerea acestei minuni, cele 33 de lumânări se aprind, iar Patriarhul iese din mormânt şi împarte Lumina credincioşilor din biserică. De aici, este împărţită în această noapte în toată lumea pentru a marca Învierea Domnului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri