VIDEO. S-au aprins luminile de Crăciun în București

Data actualizării: Data publicării:
luminite sarbatori bucuresti
Luminitele de sarbatori vor fi aprinse și în acest an în București, a spus primarul Nicusor Dan. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 9 milioane de beculeţe de tip led împodobesc Capitala anul acesta. Iluminatul festiv a fost aprins, vineri seară, în Piaţa Constituţiei, de doi elevi olimpici. În acest an, o serie de elemente decorative sunt unicat, fiind dedicate Centenarului Marii Uniri. Una dintre acestea este o "Coloană a Infinitului".

luminite bucuresti 2018 inquam octav ganea 20181130202900_OGN_9760-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

ACTUALIZARE 19.00. S-au aprins luminițele de Crăciun în București. Urmăriți momentul în materialul video de mai jos.

Primăria Municipiului Bucureşti dă startul Sărbătorilor de Iarnă, vineri, de la Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei, de unde, la ora 19.00, se va aprinde şi iluminatul festiv de sărbători, potrivit News.ro.

Iluminatul festiv, care este dedicat Centenarului Marii Uniri, va fi aprins de către doi elevi olimpici (care au câştigat locul 1 la Olimpiada Naţională de Franceză şi locul 1 la Olimpiadă Naţională de Matematică).

Potrivit Companiei Municipale Iluminat Public Bucureşti, care a realizat acest proiect, aproximativ 9 milioane de beculeţe de tip led, cu 6 milioane mai multe decât în anii precedenţi (peste 700.000 de şiruri luminoase care, desfăşurate, au o lungime de 845 de kilometri) vor împodobi Capitala cu ocazia sărbătorilor de iarnă, iar traseul iluminatului festiv însumează peste 40 de kilometri de bulevarde şi străzi secundare, cuprinzând 72 de locaţii din Bucureşti.

luminite bucuresti 2018 inquam octav ganea 20181130203044_OGN_9764-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Astfel, au fost concepute şi create elemente ornamentale relevante pentru identitatea naţională, inspirate din opere de artă ale marilor artişti români. Din totalul de peste 7.000 de elemente decorative, 800 sunt elemente unicat, specifice "Centenarului Marii Uniri". Un exemplu este "Coloana Infinitului", sculptură a lui Constantin Brâncuşi, care măsoară 12 metri înălţime, are o greutate de 110 kilograme şi este montată la kilometrul 0 al Capitalei, în Piaţa Universităţii.

Un alt element tradiţional îl reprezintă femeile cu tulnic (figurine unicat, de 3,5 metri înălţime, pictate manual), figurine de 3 metri reprezentând perechi de dansatori în horă, îmbrăcaţi în straie populare, precum şi elemente care amintesc de Regalitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri