Lupta cu birocrația. Un centru pentru copiii fără adăpost din Vatra Dornei stă închis, în aşteptarea licenţierii

Data publicării:
casadecopii

Clădirea în care ar putea funcţiona Centrul pentru copiii fără adăpost a fost încredinţată preotului de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Are 17 camere, cu două şi trei paturi, şi a fost renovată cu aproape 200.000 de euro, bani strânşi din sponsorizări şi donaţii. Chiar dacă a fost acreditată, construcţia nu poate fi folosită, pentru că Ministerul Muncii nu dă licenţă dacă preotul nu angajează oameni şi le asigură salariile.

„Lucrul ăsta nu-l voi putea face niciodată, nu am venitul necesar să plătesc salariile, CAS-ul, impozite şi toate contribuţiile astea la stat”, spune preotul Mihai Negrea.

Cantina şi sala de mese sunt utilizate acum în regimul unui centru de zi, unde 70 de copii şi bătrâni din Vatra Dornei primesc zilnic o masă caldă la prânz, tot datorită voluntarilor.

Nici pentru mâncare sau plata utilităţilor nu a primit ajutor din partea statului, ci din donaţii.

Toţi sunt neputincioşi, asta-i legislaţia, nimeni nu-şi asumă o răspundere sau nu are voinţa de a căuta soluţia viabilă pentru mine”, mai spune preotul.

Primăria Vatra Dornei şi Consiliul Judeţean Suceava nu sunt de înduplecat.

Noi avem o organigramă clară a primăriei, unde nu ne permite să mişcăm personalul după dorinţa noastră”, explică Ilie Boancheş, primarul din Vatra Dornei.

Părintele spune că dacă ar avea licenţa ar putea accesa fonduri europene şi ar primi sprijin şi din partea unor fundaţii din străinătate, dar şi acestea pun condiţia intrării în legalitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri