Lupta pentru gunoi. Căutătorii de pet-uri răscolesc tomberoanele înainte să vină gunoierii

Data publicării:
gunoi pe strada

În fiecare săptămână, în ziua de miercuri când scoatem gunoiul la poartă, vin cu cărucioare la poartă, cotrobăie, iau bidoane din plastic ca să le vândă. Le împrăştie şi trebuie să strâng după ei. Desfac punga, gunoiul îl lasă în mijlocul străzii”, spune o localnică.

Din vara aceasta, legea salubrizării pedepseşte orice persoană care ia obiecte din tomberoanele proprietarilor de locuinţe. Nimeni nu a fost însă amendat până acum, iar asta dă curaj căutătorilor prin gunoaie.

Cei care scormonesc prin pubele câştigă 30 de lei pe zi după ce vând sticlele de plastic. Activiştii de mediu spun că adunarea pet-urilor din gunoaie a devenit o afacere.

Sunt grupuri foarte bine organizate. Sunt indivizi care colectează din tomberoane, puncte speciale de colectare, la un fel de şef al lor, un boss al lor care adună. Aceşti oameni primesc aproape 80 de bani pentru un kilogram de pet, dar şeful lor colectează undeva la un dublu preţ”, spune Dan Trifu, preşedintele unui ONG de mediu.

Un astfel de şef de bandă poate câştiga şi 400 de euro pentru o tonă de deşeuri din plastic. Stau însă în umbră, pentru că ştiu că afacerea este ilegală.

Oficial, România are o rată de colectare selectivă a deşeurilor sub 5 %. Uniunea Europeană ameninţă cu sancţiuni aspre dacă nu ajungem rapid la 30 de procente. La capitolul reciclare, organizațiile de mediu spun că doar 10% din recipiente sunt colectate anual. Agenția Națională de Mediu anunța în ultimul raport că România colectează 43% din deșeurile de plastic, adică aproape 112.000 de tone pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri