Magistraţii şi poliţiştii, principalii cumpărători de arme

Data publicării:
Army Reveals The New Force Troops Command
UPAVON, ENGLAND - MARCH 26: Firearms are displayed as the Army showcases its future specialist capabilities, under the title of 'Force Troops Command', at Upavon Airfield on March 26, 2014 in Upavon, England. Force Troops Command (FTC) formally launches on April 1, 2014 and is the first major implementation of 'Army 2020'. FTC will deliver specialist, combat and command Support through Regular and Reserve soldiers. By 2015 FTC will be the largest of the Army's formations, made up of nine functional brigades and the Engineer and Logistics Staff Corps, in total representing a third of the whole Force. (Photo by Oli Scarff/Getty Images)

Magistraţii şi poliţiştii sunt principalii clienţi ai magazinelor de arme. Cei mai mulţi vor să se asigure sunt pregătiţi oricând să se apere dacă unul din infractorii cu care au avut de-a face caută răzbunarea. Armurierii spun că pistoale mici, dar letale sunt şi în cele mai scumpe poşete.

Oricine se poate juca cu o armă de foc letală, dar doar în poligon. Poliţiştii, militarii, demnitarii şi magistraţii au în schimb voie potrivit legii să aibă acasă arme cu gloanțe din plumb.

Nu îi întreb ce funcţie au. Fie că sunt procurori, fie că sunt judecători, au fost vreo două cazuri şi de demnitari. În general s-au luat arme din categoria medie undeva între 3.000 şi 4.000 de lei Au fost în special pistoalele de la producători cu renume”, a spus armurierul Dan Bejinariu.

Glockul de calibru 9 milimetri, de exemplu, este popular nu doar în filme ci şi printre demnitarii români. De multe ori şi femeile vor să aibă o armă în poşetă.

În momentul în care magistratul se pensionează trebuie să aibă o siguranţă a vieţii, a familiei, a lui personală”, a spus fostul judecător Alexandru Pop.

Armurierii spun că cele mai căutate sunt totuşi pistoalele cu gloanţe din cauciuc, pe care le poate cumpăra oricine nu are antecedente penale şi este apt din punct de vedere medical. Un singur magazin a vândut 200 de astfel de arme pe an. Şi Mircea Stanciu şi-a luat una.

Orice mijloc suplimentar de siguranţă nu strică niciodată. Are scopul de a avea un efect psihologic mai mult asupra unui eventual agresor, astfel încât nu are un efect letal, ci doar de intimidare”, a spus deținătorul unei arme neletale, Mircea Stanciu.

Nu toate pistoalele pot opri cu adevărat un răufăcător. Spre exemplu, un pistol care poate produce răni serioase este unul fabricat din oțel, cu un calibru de 45, și care costă circa 3.000. La prețul de 500 de lei, poate fi achiziționată o armă slabă, care poate produce, cel mult vânătăi.

„Când se scoate o armă agresorul se opreşte dar mai sunt şi cazuri când agresorul nu s-a oprit. Aici se face distincţia între armele performante şi armele slabe”, a spus armurierul Dan Bejinariu.

„În primele zece luni ale acestui an au fost eliberate 3209 permise de port armă şi au fost anulate 3650 astfel de permise şi suspendate 258”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan.

Cum rămân românii fără arme? Simplu, au ţinut arma deşi aveau permisul expirat. O dată la cinci ani permisul trebuie reînnoit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri