Mai bine șomer decât zilier

Data publicării:
someri

În oraşul Târgu Bujor, şomerii sunt invitaţi, zadarnic, la muncă de primarul localităţii. Edilul a pus chiar şi pe Facebook mesajul prin care anunţă că e de muncă la viile staţiunii de cercetare din localitate. În aceste condiţii, viile sunt culese de angajaţi veniţi de la zeci de kilometri distanţă. Culmea, în zonă sunt aproape 300 de şomeri şi 200 dosare pentru venitul minim garantat.

Peste 170 de zilieri culeg strugurii de peste cele 400 de hectare din staţiunea Târgu Bujor. Dintre aceştia, doar 20 sunt localnici, în ciuda faptului că zona e săracă, iar numărul şomerilor ajunge la peste 300. Primarul a încercat să-i convingă, inclusiv pe Facebook, să vină să lucreze. Degeaba.

„Îi invit pe cei care sunt la ajutorul social să participe la culesul viilor după ce îşi efectuează zilele în folosul comunităţii şi există prevedere legală astfel încât să-şi poată rotunji veniturile ca zilier,” spune Laurenţiu Gâdei, primarul oraşului Târgu Bujor.

Zilierii pot câştiga de la 50 de lei la 100 de lei pe zi.

De exemplu, eu anul trecut am prins de 21 de zile şi jumătate şi am scos 22 de milioane şi un pic,” spune un muncitor.

Mulţi dintre localnici nu sunt însă dispuşi să muncească pentru asemenea sume.

„E foarte puţin cum să munceşti cu 50 de lei? Numai ţigările sunt 16 lei, nu se merită,” se plânge un localnic.

Nu sunt de acord, sunt bani foarte puţini. Dacă îmi dă 50 de euro de la la ora 7.00 până la ora 14.00, atât iau în Italia. La noi în România mori de foame. Pentru nimic în lume şi niciodată în viaţă,” adaugă altul.

Ca să nu rămână strugurii neculeşi, inginerii de la staţiune au adus oameni din alte localităţi.

Suntem obligaţi să apelăm la forţă de muncă de la distanţe mai mari şi bineînţeles cheltuielile noastre sunt mai mari. Cu deplasarea, cazarea , masa, energia,” explică Nicolae Bârliga, inginer șef.

La cei 68 de ani, Elena Adochiţei a venit tocmai din judeţul Bacau.

E şi grea şi uşoară, e şi plăcută. Dacă îţi place munca. Noi suntem învăţaţi cu munca,” spune Elena Adochiţei.

Printre puţinii localnici care vin la cules sunt pensionari. După 40 de ani în învăţământ, Doru Dumitru a ieşit la pensie, iar de 10 ani vine la fermă pentru a câştiga un ban în plus.

„Este plăcut, îmi place atmosfera, sunt oameni pe care îi cunosc, câţiva dintre ei mi-au fost elevi,” spune profesorul.

Recoltatul strugurilor la cele patru ferme ale Stațiunii de Cercetare Viticolă se va termina în trei saptamâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri